Det blir ingen byggstrejk på onsdag. I dag har parterna accepterat medlarnas bud med löneökningar i takt med industrin.

Byggnads krav på en säkrare arbetsmiljö har lösts genom att den förespråkade arbetsmiljöcertifieringen nu finns med i avtalet, uppger Byggnads.

– Väldigt bra att vi fått med arbetsmiljöcertifieringen. Nu när arbetsmiljöfrågan kommer med i avtalet kan mer göras konkret och med kraft för liv och hälsa i byggbranschen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar till det nya avtalet.

När det gäller lönerna fick Byggnads dock backa från LO-samordningens krav på 3,5 procent och nöja sig med industrinormen på 2,6 procent på tolv månader. För en byggnadsarbetare innebär det i genomsnitt 774 kronor mer i månaden. Samma summa kommer också att betalas ut till de betydligt mer lågavlönade byggstädarna som då får ett lönelyft på 4 procent.

– Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med och vi tar samtidigt vårt ansvar. Med uppgörelsen hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla den samsyn som vi lade grunden till genom Byggavtalet 2010, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads, i en kommentar.

Även Sveriges Byggindustrier är nöjda med att avtalet nu kommit på plats och att strejkhotet är avblåst. Arbetsgivarna har ansett att årets avtalsrörelse bara skulle handla om löner och de har varit hårda på att lönerna inte ska öka mer i byggbranschen än inom industrin.

– Byggnads medlemmar kommer med det här avtalet att ligga kvar som den bäst betalda gruppen inom LO-kollektivet och vi utgår från att byggbranschen även under kommande avtalsrörelser ska fortsätta att följa exportindustrins kostnadsram. Vi är oroade av kostnadsökningarna med hänsyn till den ökade internationella konkurrensen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef i ett pressmeddelande.

I överenskommelsen ingår också partsgemensamma arbetsgrupper både om arbetsmiljöfrågan och om prestationslönesystemet. En prestationslönenämnd har också inrättats som ska se till så att prestationslönerna fungerar som de ska.