För några månaders sedan klagade socialtjänsten i Lund på att Carl Emilsson hade sökt för få jobb. Nu har han byggt en databas som automatiskt spottar ut 62 000 ansökningar över hela landet.

– Jag låter datorn skicka iväg mellan 200 och 400 ansökningar i timmen, säger han.

I drygt en och en halv månad har 27-årige Carl Emilsson från Lund varit arbetslös.

Under gymnasiet hoppade han av skolan och sedan hankade han sig fram med olika jobb. Han var väktare, rådgivare på ett försäkringsbolag samt arbetade på ett tandtekniskt labb.

Förra året läste han dock upp sina gymnasiebetyg. Efter studierna fick han ingen a-kassa och behövde hjälp från socialtjänsten.

Carl Emilsson sökte de jobb han ansåg sig vara kvalificerad för. Socialtjänsten tyckte dock inte att det räckte. De ville att han skulle söka fler.

– De tyckte att jag skulle springa runt i butiker inne i stan. Jag är långt ifrån klippt och skuren för ett sådant jobb. Jag hade sett ut som en vilsen höna i sådana butiker. Jag passar bättre på ett byggvaruhus, säger han.

En dag efter socialtjänstens uppmaning satt han i bilen tillsammans med sina syskon.

– Vi pratade om vilka olika jobb vi haft. Det var väldigt spridda skurar och jag tänkte att om jag sökte alla jobb i hela riket så skulle möjligheterna att få något bli mycket större.

Tillsammans med en kompis konstruerade han en databas som skickar iväg ett ansökningsbrev och meritförteckningen. Att bygga den tog endast en dag.

– Sedan tog det bara tio minuter att ladda ned alla lediga jobb från Arbetsförmedlingen. Det var 62 000 jobb som man kunde söka via mejlen, säger Carl Emilsson.

För att ansökningarna inte ska fastna i spamfilter måste han portionera ut dem, det går alltså inte att skicka alla 62 000 på en gång.

Kevni Zulal är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Lund.

– Tänk vilken fantastiskt kreativitet att bygga en sådan databas, säger han.

– Men att söka 62 000 jobb, det blir lite slentrianmässigt. Ansökningarna blir inte så individuella, fortsätter Kevni Zulal.

Nationalekonomer framhåller ibland vikten av att arbetslösa söker många jobb. Enligt den ekonomiska teorin leder många jobbansökningar till att lönen blir lägre och därmed kan fler arbetstillfällen skapas.

Kevni Zulal är trots det tveksam till om det vore en bra idé att alla arbetslösa skickade iväg 62 000 ansökningar.

– Det skulle urholka jobbsökandet. Om arbetsgivarna fick 10 000 mejl per dag skulle de inte ens titta på ansökningarna, säger han.

Det var i går kväll vid niotiden som Carl Emilssons dator började skicka ut ansökningar. Och redan i dag, tisdag, har han fått napp.

– Jag har fått ett jobberbjudande som barnpassare i Schweiz, säger han.