Det statliga bolaget Svevia har tecknat avtal med Byggnads. Strejken är därmed över efter helgen.

Konflikten mellan Byggnads och Svevia inleddes den 19 januari, då facket tog ut de Sveviaanställda vid ett sporthallsbygge i Uppsala i strejk. Förra onsdagen trappades konflikten upp till att gälla alla Byggnads medlemmar på företaget, och i måndags varslade både Elektrikerna och Byggnads om sympatiåtgärder.

Byggnads anser att Svevia bör teckna avtal med förbundet och inte bara med Seko, eftersom facket har många medlemmar på företaget som utför vanligt byggarbete. Svevia har sagt nej, med hänvisning till att de redan har kollektivavtal med Seko och att de inte kan teckna avtal med Byggnads på grund av stadgarna för Arbetsgivarverket som det statliga företaget tillhör.

– Vi ville få ett svar från Arbetsgivarverket på vad som händer om vi ändå tecknar avtal. Vi ville inte riskera att bli uteslutna, och nu har vi fått det beskedet och det känns bra att vi klarat ut det här, säger Per-Inge Hultman, förhandlingschef på Svevia.

Han tillägger att Svevia också är på väg att byta arbetsgivarorganisation och gå in i Sveriges Byggindustrier (BI) men att det är många frågor som måste lösas innan det kan bli verklighet. Tillsvidare har Svevia i dag tecknat ett hängavtal med Byggnads, vilket är precis vad facket krävt.

– Det är mycket glädjande att vi i Byggnads har kommit överens med Svevia om ett kollektivavtal, vilket det statliga Arbetsgivarverket även har godkänt, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson, i en kommentar.

– I och med att vi tecknat avtal kommer den konkurrensneutralitet som Byggnads kämpat för att införlivas och Byggnads kan för sina medlemmar på berörda arbetsplatser nu äntligen förhandla om lön, fortsätter han.

Avtalet mellan Svevia och Byggnads börjar gälla på måndag. Då upphör också strejken klockan sju på morgonen.