Ordet facket användes flitigt då vänsterpartisten Hans Linde höll sitt huvudanförande i dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen.

Hans Linde började med att tala om fackligt aktiva som mördats i Honduras, Iran och Swaziland för att de krävt bättre arbetsvillkor.

– 2010 dödades 90 personer runt om i världen för att de engagerat sig fackligt, sa han.

Sedan sa han att tillväxten i Nigeria och Angola är hög men att de sociala skillnaderna är stora. Ett problem som finns på många håll i världen.

– Utan fria fackföreningar kommer de få smulor som ramlar ner från de välbärgades bord inte att räcka till att mätta de en miljard människor som i dag går hungriga, sa han och pekade på vad ILO som tidigare sagt att kollektivavtal och fria fackföreningen leder till en minskad fattigdom i världen.


Hans Linde kritiserade sedan regeringen för att de skurit ned budgeten för LO-TCO:s Biståndsnämnd som stödjer fackliga projekt runt om i världen.

– Det får konsekvenser. Fackförbundet ST har tvingats minska sina utbildningar i Ukraina och Musikerförbundet kan inte längre hålla möten om arbetsmiljö och hiv-aids i Malawi.

– Det är en ideologisk färgad biståndspolitik, fortsatte han.

Hans Linde förklarade sedan varför han valde att tala så mycket om fackliga frågor under den utrikespolitiskad ebatten som hålls en gång per år.

– Jag valde att fokusera på det eftersom vi ser att kränkningarna blir allt fler på samtliga kontinenter på jorden men att det samtidigt är helt tyst om det.

De frågor som kom att dominera debatten var annars våldet i Syrien, den svenska hållningen till Israel-Palestinakonflikten samt hur biståndspolitiken håller på att förändras.

Carl Bildt (M) inledde med att tala om ”mörkret i Minsk och diktaturen i Damaskus”. 
Utrikesministern var noga med att understryka de täta band som fanns mellan Sverige och EU och tog också upp frågan om de två fängslade journalisterna i Etiopien samt Dawit Isakk.

Socialdemokraternas Urban Ahlin tog i sitt första anförande upp våldet i Syrien som han var orolig för kan urarta i en större regional konflikt. 
Han riktade också kritik mot regeringens hållning i frågan Israel-Palestinakonflikten.

– Vad vi ser här är en regering som är paralyserad, en regering som inte klarar av att anvisa riktning och vilja. Av ett skäl: man är otroligt splittrad, sa Urban Ahlin och syftade på att folkpartiet inte vill erkänna Palestina som stat innan det finns ett fredsavtal med Israel. 
Det kan dock Centerpartiet och andra ledamöter i olika regeringspartier tänka sig.

Urban Ahlin fortsatte att trampa på regeringens ömma tå.

– Jan Björklund säger att Sverige inte kan erkänna staten Palestina förrän det finns ett fredsavtal. Förlåt mig, herr utrikesministern, men det är hål i huvudet.

Folkpartiets Fredrik Malm gav svar på tal då han klev upp i talarstolen.

– Detta är inte hål i huvudet, detta är att ha huvudet på skaft, sa han.

Enligt Fredrik Malm står hans parti bakom en tvåstatslösning i Palestinakonflikten men en förutsättning för att det ska bli en långsiktig palestinsk stat är, enligt honom, att det finns ett fredsavtal.