Om två veckor löper byggavtalet ut, och trots att förhandlingarna främst skulle handla om lönenivåerna har parterna kört fast rejält.
– Vi är mycket bekymrade över förhandlingarna. Vi har ett avtal som gäller ett år till, fram till 2013, och ska bara förhandla om en lönerevision, men Byggnads har trots det rest ett antal övriga krav, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier (BI).

Han är också upprörd över att Byggnads står fast vid LO-samordningens lönekrav på 3,5 procent på ett år i stället för att gå med på industrins löneökningar med en årstakt på 2,6 procent. BI har redan slutit avtal på industrinivån med tjänstemännen i branschen och tycker att även Byggnads borde acceptera nivån.

– Vi kan konstatera att det mansdominerade förbund som redan har de högsta lönerna inom LO nu också kräver de högsta löneökningarna. Det kommer att öka avstånden till låglöneförbunden ytterligare och rimmar illa med grundtanken i LO-samordningen, säger Mats Åkerlind.

För att komma vidare i förhandlingarna begär nu BI hjälp från Medlingsinstitutet i form av frivillig medling.

Byggnads anser inte att årets avtalsrörelse bara ska handla om lönerna, även om många frågor redan är reglerade i avtalet som går ut nästa år.

Förutom kraven i LO-samordningen har facket också krävt förbättrad arbetsmiljö genom arbetsmiljöcertifiering av byggföretag. Byggnads har också ställt krav på att anställda ska ha rätt till retroaktiv lön vid strandade förhandlingar.

– Vi har framfört våra krav och enbart fått tystnad till svar och nu senast en begäran om frivillig medling, säger Torbjörn Johansson avtalssekreterare i Byggnads i en kommentar.

– Byggnads har i dag meddelat Medlingsinstitutet att Byggnads inte har något emot en frivillig medling men att detta kräver att medlingen avser samtliga yrkanden som vi överlämnat till Sveriges Byggindustrier, fortsätter han.

Byggnads och arbetsgivarna accepterar därmed båda medling, men de är inte överens om vilka frågor som ska ingå i medlingsuppdraget där arbetsgivarna vill att medlingen enbart ska handla om lönenivåer. Medlingsinstitutet får nu avgöra om parterna ändå kan ses som överens i sin begäran om medling, vilket är en förutsättning för att myndigheten ska gå in med frivillig medling. Byggavtalet löper ut den 29 februari.