Bara var tredje arbetslös i Västra Götaland och Halland får ersättning från a-kassan. I Göteborg får bara var fjärde arbetslös a-kassa och i Trollhättan var femte.

Det visar en granskning av LO-distriktet i Västsverige.

Regeringens försämringar av a-kassan var vårdslösa. Arbetslöshetsförsäkringen har blivit dyrare och sämre. Det medför inte bara enskilda tragedier utan hela samhällets omställningsförmåga undermineras, säger Krister Andersson, förste ombudsman på LO-distriktet i Västsverige.

LO-distriktet har jämfört antalet arbetslösa med antalet människor som får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. 20 000 får ersättning – 53 000 får ingen ersättning.

LO-distriktet har utvecklingen månad för månad från och med januari 1999 till och december 2011. Fram till 2007 följdes antalet arbetslösa och antalet som får ersättning från arbetsförsäkringen åt.

Sedan gled kurvorna isär. Gapet mellan de som får och de som inte får blir allt större.

Efter regeringens försämringar av a-kassan 2007 ser vi ett rejält trendbrott. Antalet personer som får ersättning från försäkringen har tidigare följt antalet arbetslösa genom konjunkturerna. Nu ser vi att en avgrund öppnar sig för de arbetslösa, säger Krister Andersson.