Det fanns två möjligheter för IF Metalls framtid efter att Stefan Löfven hastigt lämnat ordförandeposten. Antingen kunde en ny ordförande väljas på en extrakongress, eller också kunde vice ordförande Anders Ferbe ta över uppdraget.

I dag beslutade en enig styrelse att ge Anders Ferbe förtroendet.

– Styrelsen ansåg att det inte behövdes någon extrakongress. Jag är ju kongressvald som vice ordförande för bara sju månader sedan. Med styrelsens fulla förtroende och kongressen i ryggen så känns det bra, säger Anders Ferbe.

Anders Ferbe började sina bana inom IF Metall 1976 då han jobbade på Fläktfabriken i Jönköping. Han var också engagerad i avdelningsstyrelsen i Jönköping innan han värvades till förbundskontoret, där han varit studieombudsman och jobbat med informationsfrågor.

Även om det nya uppdraget kom överraskande känner han sig ändå förberedd.

– När man tackar ja till att bli vice ordförande måste man vara beredd på att man faktiskt kan bli ordförande också. Jag hade tagit ställning i frågan för flera år sedan, även om det nu gick väldigt fort.

Att Anders Ferbe tagit över ledningen i IF Metall kommer dock inte att innebära några stora förändringar.

– Jag tycker inte att det ska märkas om ledningen i ett förbund byts ut. IF Metall har en stark position i samhället och vi har en alldeles utomordentligt bra facklig politik som slogs fast på kongressen. Den fortsätter vi att jobba med och slåss för, säger han.

Det Anders Ferbe ser fram emot som ny ordförande är att få fortsätta att driva frågor och påverka saker som är bra för medlemmarna. Den största utmaningen tycker han är att få större uppslutning för industrins framtid.

– Industrin har en sådan enorm betydelse för Sverige och Sveriges välfärd. Vi måste få fler som förstår det och som hjälps åt att driva en politik som främjar industrins villkor. I det ligger även industriarbetarnas villkor.

Anders Ferbes företrädare Stefan Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna, men att det skulle vara en ny karriärväg inom förbundet är inget Anders Ferbe tror på.

– Nej, jag räknar inte med att bli partiledare sedan, skrattar han.

– Vi är väldigt stolta och glada över att Socialdemokraterna valde Stefan som partiordförande. Jag tycker att det är bästa möjliga val och det är en unik situation att vi får en förbundsordförande som partiordförande. Jag saknar Stefan och det är en förlust för förbundet, men vi har en så stabil organisation och väl rustade med alla våra förtroendevalda så vi kommer att klara ett ledarbyte bra.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä behåller sitt nuvarande uppdrag, men går också in som vice ordförande. Monica Teodorsson fortsätter som förbundssekreterare.