Foto: Björn Larsson Rosvall

Saabs anställda tågar ut. När Victor Muller tillkännagav konkursen mötte de honom med applåder – han hade arbetat hårt för att pröva alla möjligheter till räddning.

 

Nästa vecka blir en ödesvecka för Saab. Om någon ska köpa hela företaget bör det ske innan personalen då slutar. Många anställda är attraktiva på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingen.

Intresset för att rekrytera Saabs anställda är stort. Att de visat så stark lojalitet mot sitt företag är en fördel, bedömer Arbetsförmedlingen.

– Ja, jag tror faktiskt att det hjälper att de har framstått som så optimistiska och lojala under Saabs kris, säger Peter Larsson, chef för Arbetsförmedlingen i Trollhättan.

– Många företag hör av sig. Till den mässa vi ordnar för de arbetssökande den 19 januari har 70 svenska och norska företag anmält sig, bland dem företag som vill etablera sig i Trollhättan. Man kunde tro att bara ingenjörerna är attraktiva, men det är stor bredd på jobben.

Peter Larsson tar emot på den tillfälliga arbetsförmedling för Saabarbetarna som öppnades i ett industriområde i Trollhättan efter julhelgen.

Av de 40 arbetsförmedlarna har de flesta lånats in från andra orter i Västsverige, för att snabbt kunna skriva in de Saabanställda, kartlägga deras kompetens och skriva handlingsplaner. Genom skjutdörrarna släntrar klungor av Saabtjänstemän in, pratglada och upplivade av att träffa arbetskamrater som de inte sett på länge.

Logistiken är imponerande. IF Metalls drygt 1 300 medlemmar, som kom till förmedlingen i grupper om 50, skrevs in på bara en vecka.

– Många av dem har jobbat på Saab i 25 år eller mer och har aldrig varit arbetslösa. Då är det ett stort steg att söka nytt jobb, säger Peter Larsson.

Även Kronofogden är på plats och informerar. Försörjningsfrågan är akut för många anställda efter att lönerna släpat efter sedan i somras. I onsdags när denna tidning trycktes var det fortfarande oklart när decemberlönerna skulle betalas ut.

Facken på Saab har sedan konkursen blev ett faktum varit kritiska till att informationen från konkursförvaltarna varit för dålig.

– Ingenting har fungerat. De arbetsrättsliga reglerna med mbl-information ska gälla även ett konkursbo, men de har inte följt reglerna, säger Darko Davidovic, IF Metalls chefsjurist.

I går träffade facken konkursförvaltarna för att få svar på en rad frågor, bland annat om decemberlönerna och hur konkursförvaltarna har tänkt lösa januarilönerna. Den statliga lönegarantin upphör nämligen att gälla på torsdag, den 19 januari. Efter det betalas bara uppsägningslöner ut från lönegarantin, men Saabs arbetare sägs upp först den 22 januari.

– De är anställda av konkursboet de här dagarna i glappet och då ska de ha lön, men konkursboet saknar ju kassa, säger Darko Davidovic.

Han hoppas att konkursförvaltarna ska sköta informationen till facket i framtiden, annars kan rättsliga åtgärder på grund av förhandlingsvägran bli aktuella.

– Jag tror att de förstår allvaret nu, men annars får vi vända oss till tingsrätten och kräva att de entledigas från sina uppdrag eftersom de inte sköter sina uppgifter, säger Darko Davidovic.

Men tiden börjar också rinna ut för konkursförvaltarnas försök att sälja Saab som en enhet eftersom de sista anställda sägs upp nästa vecka. IF Metall hoppas fortfarande på en sådan lösning som skulle kunna rädda jobben för i alla fall en del av de anställda.

– Vi vet att det finns seriösa spekulanter som nu räknar på det här för att kunna komma med bud nästa vecka. Det blir en väldigt viktig vecka för Saab, säger Darko Davidovic.

Mårten Martos Nilsson