Inte förrän på måndag väntas ett slutbud från industrins medlare. Hur de ska lyckas ena parterna är en gåta, och facket förbereder sig också för konflikt.

– Jag ser inte riktigt målsnöret, som det ser ut nu. Läget är minst sagt allvarligt, säger Per-Olof Sjöö, GS ordförande.

En vecka har gått sedan både fack och arbetsgivare förkastade de opartiska ordförandenas (opos) förslag på ett avtal på 22 månader med löneökningar på 3,9 procent. Facken vill bara ha ett ettårigt avtal och anser att nivån i förslaget är alldeles för låg. De står fast vid sitt krav på 3,7 procent på 12 månader.

Arbetsgivarna är lika eniga om att budet var för högt. Både Teknikföretagen och Livsmedelsindustrierna vill i stället fortsätta med nivån i det nuvarande avtalet, 3,2 procent på 22 månader.

Den senaste veckan har opo fortsatt sitt arbete, men parterna har inte närmat sig varandra.

– Vi står oerhört långt ifrån varandra. Jag vet inte om vi någonsin varit så här oeniga, i alla fall inte under alla år jag varit med, säger Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs.

Den bilden delar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Jag har inte varit med om ett liknande avstånd mellan oss. Vi har helt olika världsbild. Vi håller med om att det är en nedgång i konjunkturen men samtidigt ser vi att våra företag har bra vinstmarginaler och att det jobbas på utav bara helvete med mycket övertid och så, säger han.

Om det oroliga ekonomiska läget i Europa sprids räcker det inte heller med att facket står tillbaka och accepterar lägre löneökningar. Då behövs andra åtgärder med korttidsarbete och permitteringslösningar, som parterna vill förhandla med regeringen om, enligt Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt ursprungsplanen skulle medlarna lägga sitt slutbud redan till helgen, men nu verkar det komma först på måndag, enligt uppgifter från IF Metall. De nuvarande avtalen löper sedan ut på onsdag. Då upphör också fackens fredsplikt, och facken förebereder sig nu för en eventuell konflikt.

– Allt eftersom dagarna går måste vi vara allt mer förberedda på att det kan bli konflikt, säger Per-Olof Sjöö.

Även inom IF Metall är förberedelserna igång.

– Vi har trimmat vår konfliktorganisation, tagit in uppgifter om företagen, kollat bokslut och ringt runt till klubbarna för att höra hur det är där ute, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Ingen av de fackliga företrädarna vill dock säga om de tror att det verkligen blir konflikt för industrin den här gången.

– Det är jäkligt svårt att sia om. Men det finns inga andra möjligheter om arbetsgivarna inte går med på högre löneökningar. Man kan säga att läget ser allvarligt ut, säger Gerald Lindberg.

Men det är inte bara upp till industrins parter och opo om avtalen ska bli klara i tid. LO-förbunden inom industrin kommer inte att teckna några avtal förrän LO och Svenskt Näringsliv förhandlat klart om fackets krav på förändringar i avtalsförsäkringarna.

– De måste bli klara. Om de här bitarna inte finns på plats skriver vi inte på något avtal och det är något opo också måste förhålla sig till, säger Veli-Pekka Säikkälä.