Tidskrift för litteraturvetenskap har en rullande redaktion, att ansvaret flyttar mellan universitetsstäderna med några års mellanrum. Just nu håller de till i Lund, och att Skåne är centrum för den svenska arbetarlitteraturforskningen märks tydligt på det nyutkomna nummer 2011:2, som innehåller flera högintressanta artiklar.

Magnus Nilsson och Sandra Mischliwietz undersöker barnets roll i den svenska arbetarlitteraturen, både som berättargrepp och som symbol för möjligheten av en bättre framtid. Det ger en nyckel till mycket inspirerade läsningar.

Jimmy Vulovic har närstuderat den fullständigt bortglömda socialdemokratiska barntidskriften Solstrålen åren 1906–1909 och ger en högst intressant inblick i den dragkamp mellan samhällsförändring och borgerliga bildningsideal som var aktuell på den tiden.

Men Tfl:s paradnummer är ändå att Åsa Arping gör det som man har gått och längtar efter. Hon visar att man faktiskt kan göra klassanalyser även av medelklasslitteratur.

Hennes närläsning av Sara Kadefors roman Fågelbovägen 32 är så genomtänkt och uppslagsrik att den rekommenderas var och en. Klassanalysen genomsyrar alla nivåer, från berättarteknik till romankonfliktens socioekonomiska grundvalar.

Arping föreslår, i Beverly Skeggs efterföljd, att den samtida medelklassen strävar efter att vara respektabel (precis som arbetarklassen), men på ett annat sätt:

”Det viktigaste här är inte att göra rätt för sig, vara ’hel och ren’ och hålla snyggt hemma – de klassiska arbetaridealen – utan snarare att vara politiskt och socialt ’medveten’, att kunna stå för sina livsval och att ta ansvar för sin egen lycka och framgång.”

Hon förutskickar en fortsättning på denna forskning, och den är bara att se fram emot. Jag skulle t ex gärna se en anknytning till de franska sociologerna Chiapello och Boltanskis analys av hur 68-revolten växlades in i självförverkligande istället för samhällsförändring.

I dagarna sammanträder arbetarlitteraturforskarna i Lund (var annars) för att diskutera ämnets framtid, och man kan bara önska dem lycka till. Den bästa inblicken i vad som pågår får man som alltid via Magnus Nilssons blogg Litteratur och klass.