Lagstiftning om två timmar kortare arbetsdag utan att lönen sänks. Det kravet ska Hotell- och restaurangfacket driva.

Beslutet, som Hotell- och restaurangfackets (HRF) kongress fattade i dag, måndag, betyder att förbundets ledning fick bakläxa. Men också att förbundet har en annan inställning än Socialdemokraterna i fråga om arbetstiderna.

– Beslutet är inte problemfritt, anser Therese Gouvelin, som valdes till vice förbundsordförande av kongressen. Jag ser sex timmars arbetsdag som en vision på lång sikt.

Ett mer näraliggande problem är att 36 procent av dem som arbetar i branschen har deltidsanställning, och 24 procent har visstidsanställning.

– På kort sikt måste fokus vara att få bort de ofrivilliga deltiderna, så att medlemmarna kan få en inkomst som går att leva på, säger Therese Gouvelin.

Kravet på sex timmars arbetsdag har inte drivits särskilt hårt av någon de senaste åren, men Rossana Dinamarca, vice ordförande i Vänsterpartiet och kandidat till partiledarposten, lanserar nu sextimmarsdagen som en profilfråga för sig och sitt parti.

HRF:s ställningstagande för sex timmars arbetsdag kanske ska ses mot bakgrund av att det finns en tydlig vänsterfalang inom förbundet.

Debatten om facklig-politisk samverkan blev den klart livligaste på kongressen: En del ombud ville se ett mer pragmatiskt HRF, som utöver samverkan med Socialdemokraterna också samarbetar aktivt med Vänsterpartiet. En av motionerna i frågan refererade till LO-Tidningens undersökning hösten 2010, som visade att bara tre av tio LO-medlemmar vill att facket enbart ska stödja Socialdemokraterna. En majoritet på kongressen beslutade dock att fortsätta facklig-politisk samverkan med enbart S.

Mer än någonting annat blev HRF:s kongress ett avstamp för medlemsvärvning och starkare organisering på arbetsplatserna. Under 2012 ska förbundsstyrelsen lägga fram en handlingsplan för hur HRF ska omvandlas från ”en serviceorganisation till en organiserande organisation” och ”facklig kamporganisation”.

Den låga organisationsgraden är en kärnfråga för förbundet. När hon avslutade kongressen på måndagseftermiddagen sa den omvalda förbundsordföranden Ella Niia till ombuden:

– Det här är inte en avslutning, utan en start. Redan när du går in på ett kafé på väg hem från kongressen börjar arbetet.