Industrins fack och arbetsgivare har fått ett första förslag till löneuppgörelse av de egna medlarna. Opos första hemställans innebär lönepåslag på 3,9 procent under 22 månader.

Det erfar LO-Tidningen.

Parterna i industrin fick den första hemställan från industrins egna medlare i onsdags och de ska under eftermiddagen i dag svara på förslaget till nytt avtal.

Löneförslaget skulle ge 1,5 procent påslag under det första året och 1,4 procent under de följande tio månaderna. Till det kommer en löneöversyn på sammanlagt 1,0 procent.

I förra veckan frågade opo fack och arbetsgivare om de kunde tänka sig en avtalslängd på 22 månader. Arbetsgivarna sa ja till det medan facken sa att de inte vill ha ett avtal som går ut den sista november. Ett argument för detta är att LO-förbunden hålla ihop alla LO-förbundens förhandlingar och därför ha avtal som löper ut samtidigt.

Fackens krav inför avtalsrörelsen var 3,7 procent på ett år. Arbetsgivarna har inte givit något motbud till detta och i stället argumenterat om att ekonomin går dåligt och att löneutrymmet är litet.