Finansminister Anders Borg ger skandalbolagen Carema och Attendo ytterligare tid att länsa statskassan. Först 2013 ska en lag hindra företagens ägare att föra ut våra skattepengar till skatteparadis.

Samtidigt riskerar Socialdemokraterna att helt missa chansen att i vårdskandalens efterdyningar lyfta fram en alternativ politik.

Enligt Anders Borg måste Skatteverket utreda frågan. Men Skatteverket vet redan allt. De har kartlagt problemet i åratal och försökt få gehör hos vår regering.

Redan 2008 föreslog Skatteverket en ny ordalydelse i inkomstskattelagen.

Och visst ändrades lagen 2009, men med en helt annan skrivning sedan Finansdepartementet skrivit om det mesta.

Året efter kom Skatte­verket med nya långtgående förslag och ville få mandat att gå ännu längre.

Att som Anders Borg nu plötsligt komma på att frågan bör utredas är alltså att slå blå dunster i ögonen på folk.

Syftet är i stället att skyla över det faktum att den vanvård vi nu ser är en rak följd av den plundring av offentlig sektor som regeringen själv har öppnat för.

DN:s och SVT:s kartlägg­ning av Carema och Attendo är imponerande. Men det slutliga steget, politikernas ansvar för att denna vanvård skapar vinst hos företagen, belyses alldeles för lite.

Tyvärr har Socialdemokraterna inte varit behjälpliga med rätt historiebeskrivning när de käbb­lat inbördes om ja eller nej till vinstuttag ur välfärden.

Och utan en klar motbild kan Anders Borg och Fredrik Reinfeldt nu lätt framstå som handlingens män när de tar itu med skandalbolag som Carema och Attendo.

Och till och med uppvisa en handlings­kraft som många väljare tvivlar på hos Socialdemokraterna i motsvarande situation – trots att vanvården är en rak effekt av den borgerliga regeringens egen politik.