Nästan alla medlemmar i Pappers får ut mindre än 80 procent i ersättning av från a-kassan. Noga räknat gäller det här 99 procent av alla som jobbade heltid när de blev arbetslösa.

Det visar en ny rapport som SO, A-kassornas Samorganisation, redovisar i dag. Av samtliga heltidsanställda är det bara tolv procent som får 80 procent i ersättning från a-kassan när de blir arbetslösa.

I nio av de 14 LO-förbunden får mindre än tio procent av medlemmarna 80 procent vid arbetslöshet. Bara i två förbund, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket, får mer än 20 procent av medlemmarna ut minst 80 procent av lönen från a-kassan.

Det har gått nästan tio år sedan taket i a-kassan höjdes senast den 1 juli 2002.

– Nu är det hög tid för regeringen att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. För att a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring mellan två anställningar måste ersättningen ligga på en anständig nivå, säger Harald Pettersson, ordförande i A-kassornas Samorganisation.

Samorganisationen nöjer sig inte med högre tak. Taket ska också indexeras så att a-kassan hänger med löneutvecklingen.

Fakta

I nio av 14 LO-förbund får medlemmarna får inte ens var tionde medlem 80 procent i ersättning från a-kassan. Det är Pappers, IF Metall, GS, Seko, Målarna, Livs, Transport, Elektrikerna och Byggnads.

En av tio arbetslösa musiker får 80 procent i ersättning.

I Fastighets, Kommunal, Hotell- och restaurangfacket och Handels får mellan 15 och 28 procent ut 80 procent av a-kassan i ersättning.