Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare står och stampar. Inget av facken har fått något lönebud, men de anser alla att diskussionerna är betydligt bättre än i förra avtalsrörelsen.

Samtidigt som flera pratar om maktkamp om arbetstiderna.

Halva månaden med industrins egna medlare, opo, har gått. Opos första hemställan överlämnas inom kort och det är två veckor innan fredsplikten upphör.

Förhandlingar sker på 14 LO-avtalsområden. 13 av dem sköts inom ramen för industriavtalet – bara Pappers står utanför. Hos IF Metall handlar det om sex avtal och hos GS lika många medan Livs och Pappers förhandlar kring varsitt avtalsområde.

Fackliga företrädare i alla fyra facken tycker att det är anmärkningsvärt att inga lönebud har överlämnats.

– Det vore bra om arbetsgivarna visade sig i lönefrågan. Det är frustrerande att de inte säger något, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall.

Livs Gerald Lindberg konstaterar att de inte hört en enda siffra från arbetsgivarna. Tommy Andersson hos GS bekräftar att fackets lönekrav inte mötts av några siffror.

– Lönenivåerna får vi nog svårt att diskutera. Förhandlingarna om detta sker inom ramen för industriavtalet, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers.

Alla fyra berättar om bättre och mer konkreta förhandlingar än tidigare. Tommy Andersson säger att GS har bra diskussioner, men att man inte kommer framåt. Gerald Lindberg på Livs förklarar att arbetsgivarna är mycket mer konkreta och det går förhandlingarna mer konstruktiva. Pappers Jan-Henrik Sandberg beskriver förhandlingarna som konstruktiva.

– Det är en helt annan situation än i förra avtalsrörelsen. Vi diskuterar med varandra. Och det finns ingen fråga som bemanningsfrågan som blockerar, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Tommy Andersson hos GS tycker dock att arbetstiden är en sådan fråga. Arbetsgivarna vill ha mer inflytande över arbetstidens förläggning.

­– Förhandlingarna går trögt och det är arbetstidsfrågan som blockerar allt annat, säger GS Tommy Andersson.

Även om IF Metall möter liknande krav från arbetsgivarna säger Veli-Pekka Säikkälä att en del frågor går framåt – medan andra står helt stilla.

– En fråga går riktigt bra och det är utbildning i stället för uppsägning och den har vi båda intressen av, säger Veli-Pekka Säikkälä.

För Livs del tror Gerald Lindberg att arbetstidsfrågan är avpolletterad. I stället rör svårigheterna andra frågor, som han inte vill berätta om.

– För Pappers del går det riktigt bra när det handlar om att få flera att orka jobba tills de är 65 år. Och det har båda parterna intresse av, säger Pappers Jan-Henrik Sandberg.