Foto: Henrik Montgomery

Sonia Gustavsson visar upp Stickstopp framför tavlan med årets nyfödda på Södersjukhuset. Röda nålhuvuden för flickor, blå för pojkar.

 

Sonia Gustavsson hade redan två jobb – på förlossningen och på ett äldreboende – när hon blev uppfinnare på fritiden. Nu är hon den första undersköterskan med ett världsomspännande patent.

Hennes uppfinning gör vården säkrare. Ett handskydd i plast förhindrar stickskador och därmed blodsmitta. Undersköterskor är den yrkesgrupp som oftast drabbas av stickskador.

– Jag har löst ett problem. Det är vad vi undersköterskor gör på jobbet, säger hon.

Problemet blev akut när hon stack sig vid ett navelsträngsprov. Den nyförlösta mamman var missbrukare. En lång, jobbig väntan följde. Det tog ett halvår innan det sista provsvaret kom.

Först då kunde hon andas ut. Oron gällde både hälsan och jobbet på Södersjukhusets förlossningsavdelning i Stockholm.

– Jag älskar mitt jobb. Om jag varit smittad skulle jag inte fått jobba kvar.

Det hände för drygt ett par år sedan. Det var då hon började fundera. Hon har det i generna. Hennes morfar, ”en finurlig gubbe med många idéer”, var också uppfinnare.

Sonia Gustavsson har tagit fram en plastskena för navelsträngen som skyddar handen. Medicinteknikföretaget Mediplast AB börjar tillverka i Danmark inom kort.

Hon bad sin mamma om hjälp med namnet. Svaret kom spontant:

– Stickstopp.

Namnet är gångbart på flera språk. Det kan behövas. Patentet gäller i EU, USA, Japan, Australien och Norge.

Men det tog sin tid att komma dit.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara så lång väg att gå, berättar hon.

Det började med att hon gick till klinikchefen, som slussade henne vidare till sjukhusets jurister. Sonia Gustavsson fick klartecken att utveckla idén på sin fritid.

Den första prototypen gjorde hon i modellera. Nästa steg blev SLL Innovation, landstingets utvecklingsavdelning, som ska hjälpa till att utveckla bra idéer. Hon valde att överlåta sin idé på dem. Därmed står landstinget för utvecklingskostnaderna.

Sonia Gustavsson står som uppfinnare. Hon och landstinget delar på royaltypengarna när tillverkningen kommer i gång.

– Det blir en del pengar, men jag kommer inte att bli rik på det här. Däremot blir jag rik på kunskap.

SLL Innovation började med en förstudie för att kolla att det inte redan finns något liknande och tog fram en prototyp i plast. Ansökningarna om patent, CE-märkning enligt EU-kraven, test i miljö och marknadsföring tog landstinget hand om.

Fram till i mars jobbade Sonia Gustavsson halvtid, sju nätter i månaden, på ett äldreboende söder om Stockholm. Det sista halvåret har hon tagit det lugnare. Snart går hon ner från heltid till 80 procent på förlossningen. Därut­över jobbar hon ”bara” runt tio timmar i månaden som ambassadör för Södersjukhuset. Hon föreläser om ämnen som stickskador och företagande och lanserar sin uppfinning åt landstinget och tillverkaren Mediplast.

– Jag har alltid jobbat mycket. Jag är van vid att jobba och vaknar glad på morgonen.

Hon var 13 år när hon fick sitt första jobb. Efter skolan gick hon till Oscaria i Högdalen i södra Stockholm och sålde skor för 8:50 i timmen.

– Jag köpte en stereo när jag fick första lönen.

Hon separerade 1997 och fick försörja de två barnen på egen hand. ”Som ensam mamma får man gråa hår och påsar under ögonen. Det är bara att bita ihop.” Det är svårt att klara två tonåringar på en undersköterskelön så hon började med extrajobbet vid sidan av. Hon hade en heltid i livets början och en halvtid i livets slutskede, som gav andra insikter.

– Det gäller att leva här och nu.

Yrkeslivet i övrigt har innehållit jobb som telefonsäljare, barnskötare på fritids och barnsköterska på BB.

1999 kom hon hem. Det är så hon pratar om sitt jobb på Sveriges största förlossningsavdelning. Där föddes 7 400 barn förra året.

– Det är något speciellt med förlossningen. Ibland är det akut och dramatiskt. Vi i personalen blir sammansvetsade. Det är alltid stort när ett nytt liv börjar. En födsel blir aldrig rutin, säger hon.

Hon har sett förlossningsavdelningen från båda sidor. Hon och hennes tvillingsyster föddes på Södersjukhuset, på mammas födelsedag.

Hennes egna barn är födda på Södersjukhuset. Hon har arbetskamrater som var med och förlöste henne.

För två år sedan blev hon mormor. På Södersjukhuset. Hennes dotterson kom ut med kejsarsnitt i vecka 33.

Det var en pärs.

– Jag höll på att svimma. Då var jag anhörig. Det är en annan sak.

Hon har ett par nya idéer på lut, men de får vänta. Och hon tänker inte sluta på förlossningen.

– Jobbet är så speciellt. Föräldrarna glömmer aldrig personalen som hjälpte deras barn till världen.

Hennes egna barn är utflugna. Den yngste flyttade ut för tre år sedan. Själv träffade hon en ny man för ett par månader sedan.

– Han förstår att jag kommer att jobba mycket.

Fakta

Sonia Gustavsson

Ålder: 49 år.

Familj: Barnen Frida, 28, Viktor, 25, och barnbarnet Emil, 2. Och en ny kärlek.

Bor: Liten bostadsrätt, 1,5:a, i södra Stockholm.

Fritid: Tränar, ibland med arbetskamraterna, träffar familj och vänner. Hittar på hyss med Emil.

Forskar om: Navelsträngsprover och vilken information de ger. Idén till Stickstopp föddes när hon stack sig vid ett prov. När barnet är nyförlöst har undersköterskan 30 sekunder på sig att ta två prover, ett i venen och ett i artären.