Fackets seger i Ohio har fått hoppet hos Demokraterna att spira. Den amerikanska presidenten Barack Obama hoppas att den fackliga segern förebådar valframgångar i den viktiga delstaten.

– Rättvisan har segrat. Lärare, brandmän och poliser i Ohio har skickat ett tydligt budskap över hela landet. Medelklassen kommer inte längre att låta sig trampas på, sa den demokratiska vice presidenten Joe Biden i ett uttalande i tisdags kväll.

Drygt 60 procent röstade då emot försämringar för de offentliganställda i delstaten Ohio. För Demokraterna är det ett glädjande besked eftersom de hoppas kunna dra nytta av det fackliga engagemanget mot lagförslaget.

Nästa år är det presidentval i USA och Ohio är en viktig delstat för den demokratiska presidenten Barack Obama.

För den fackliga sidan har vinsten också lett till en nytändning.

– Det är ett skifte för arbetarrörelsen, sa ordförande för brandmännens fackförbund Harold Schaitberger till Financial Times.

Han berättade att fackliga aktivister i delstaten Wisconsin – där den fackliga förhandlingsrätten har begränsats – nu ska försöka tvinga fram en omröstning om villkoren för offentliganställda även i den delstaten.

För den republikanske guvernören John Kaisch i Ohio blev nederlaget i omröstningen en stor prestigeförlust.

Sedan i våras har han försökt försämra villkoren för de offentliganställda i Ohio, detta för att få budgeten i balans. Hans förslag gick ut på att begränsa förhandlingsrätten för poliser, brandmän, lärare och andra offentliganställda. Dessutom ville han att 15 procent av pengarna som de 350 000 offentliganställda i betalar i pensionspremier skulle gå till delstatens budget i stället.

Både poliser och brandmän, som ofta röstar på Republikanerna, stred för att deras anställningsvillkor skulle vara oförändrade.