På dagens arbetsmarknad ligger inte tryggheten nödvändigtvis i att kunna vara kvar länge på samma arbetsplats. Den snabba omvandlingen gör att arbetsplatsen snabbt kan försvinna. Tryggheten måste i större utsträckning ligga i en god ekonomisk trygghet vid arbetslöshet, bättre hjälp till omställning för att hitta nytt arbete och att arbetsgivare och anställda kontinuerligt satsar mer på att utveckla de anställdas kompetens. I den ökade globala konkurrensen är det också viktigt att företagen vid neddragningar kan behålla nyckelkompetens för företaget. Annars riskerar alla jobben att försvinna.

Folkpartiet vill att turordningsregler vid uppsägningar ska finnas kvar i lagen om anställ­nings­­skydd, men att turordningen bör grundas på den anställdes personliga kompetens. Las ska även i fortsättningen vara dispositiv, vilket betyder att arbets­mark­nadens parter är fria att själva avtala om hur turordningsreglerna ska utformas inom sin bransch. Arbetsmarknadens parter bör också avtala fram lämpliga kriterier för hur kompetens ska värderas i turordningen inom varje bransch. Självklart är erfarenhet en viktig del av en persons kompetens.

Detta mer moderna och flexibla anställningsskydd vill vi kombinera med bättre hjälp till omställning. Systemet med avtalade trygghetslösningar (som finns inom de flesta branscher) bör byggas ut och kompletteras med ett skattemässigt gynnat kompetenssparande, som ökar möjligheten för individen att utveckla sin kompetens under alla skeden av arbetslivet. För att ge fler bättre skydd i omställning vill Folkpartiet också att arbetslöshetsförsäkringen görs allmän för alla som har arbetat en viss tid och att taket i a-kassan höjs under de första 4,5 månaderna av arbetslöshet.

När det gäller ungas situation på arbetsmarknaden är statistiken fortsatt dyster. SCB:s siffror för september visar att drygt sju procent är arbetslösa i Sverige, men bland unga mellan 15 och 24 år är siffran hela 22 procent (säsongsrensade siffror). Det är fortfarande betydligt högre än i till exempel Danmark och Tyskland. Bristerna i den svenska skolan, med en stor andel som går ut utan fullständiga betyg, har lett till att många unga har dåliga förutsättningar på arbetsmarknaden.

Alliansregeringen har genomfört många reformer inom skolan för att förstärka unga människors anställningsbarhet. Men det behövs ytterligare åtgärder. Forskningen pekar framför allt på två andra faktorer som bidrar till att Sverige har en internationellt sett hög ungdomsarbetslöshet. Det är höga ingångslöner för unga samt en strikt arbetsrätt som missgynnar unga. Folkpartiet anser därför att det är dessa områden som måste förändras för att få ner ungdomsarbetslösheten.

Sverige har en mycket sammanpressad lönestruktur. I rader av yrken, främst de kvinnodominerade, är löneutvecklingen så svag att den som jobbat 20 eller 25 år i yrket bara tjänar begränsat mer än den som är nyanställd. De relativt sett höga ingångslönerna gör det svårt för den som står utanför att komma in och få ett arbete och gör att de äldres erfarenhet inte värderas tillräckligt. Därför anser vi att ingångslönerna relativt andra löner bör öka i en långsammare takt, för att uppnå en ökad lönespridning. En ökad lönespridning ska inte lagstiftas fram, utan vi uppmanar arbetsmarknadens parter att fundera i dessa banor. Vi anser också att fler branscher bör följa IF Metalls exempel och införa särskilda ungdomsavtal för personer under 26 år. Avtalen ska ta hänsyn till ungas särskilda situation, ge dem möjlighet till värdefull erfarenhet och handledning och en fot in på arbetsmarknaden, med inledningsvis lägre lön.

Ska målet om full sysselsättning uppnås behöver vi vända på varenda sten för att fler ska komma i arbete och för att företagen ska kunna utveckla sina verksamheter i en globaliserad värld. Arbetsmarknadens parter måste vara beredda att ompröva tidigare ställningstaganden och nu förväntar vi oss att parterna enas om bättre turordningsregler. Om inte det sker måste vi politiker ta vårt ansvar för en bättre fungerande arbetsmarknad.

Johan Pehrson (FP)
Ledare för riksdagsgruppen

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot i ­arbetsmarknadsutskottet