Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) har utsett Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet, till särskild utredare av en ny anställningsform för unga: lärlingsprovanställning. Syftet med den nya anställningsformen är att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Den nya anställningsformen ska riktas mot ungdomar som är under 23 år. Under maximalt 18 månader får de ingå en provanställning med utbildningsinnehåll. Anställningsformen ska vara en del av kollektivavtalen.

Utredaren ska se över vilka arbetsrättsliga regler som ska gälla och hur de olika intressena av flexibilitet, anställningsskydd och utbildningsinnehåll ska balanseras.

– Formen måste vara attraktiv för arbetsgivarna, den ska vara lätt att förstå och använda. Men det finns olika intressen att ta tillvara och det blir utredarens uppgift att balansera dem, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

En fråga för utredaren blir vid vilken ålder en ung kan anställas. Den nya anställningsformen får inte leda till att ungdomar avbryter sin utbildning för att ta anställning. Utredaren ska också föreslå hur kravet på utbildningsinnehåll ska utformas och kvalitetssäkras, samt sanktioner för arbetsgivare som inte fullföljer planen.

Utredaren har ett år på sig och ska under utredningen samråda med arbetsmarknadens parter.

– Målet är att reformen ska vara på plats under mandatperioden, säger Hillevi Engström.