Kompetensen ska ha större betydelse vid uppsägningar och fler ska omfattas av omställningsavtalet. Tjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv ska jämka samman dessa uppfattningar i förhandlingar om ett nytt omställningsavtal.

Facket betonar att avtalet ska omfatta flera medan arbetsgivarna vill försäkra sig om att personer med viktig kunskap blir kvar när anställda sägs upp på grund av arbetsbrist.

Det finns redan ett omställningsavtal och det reglerar stöd för dem som förlorar sina anställningar på grund av arbetsbrist.

De nya förhandlingarna börjar i april nästa år. Idag förklarade Svenskt Näringsliv och PTK att de har en gemensam avsiktsförklaring. Parterna vill se en balans mellan tjänstemännens trygghet och företagens strävan att vara effektiva och konkurrenskraftiga.

– Vi vill att avtalet ska omfatta dem med tidsbegränsade anställningar och de som är sjuka och som kanske måste lämna sin anställningar på grund av sin sjukdom. Dessutom vill vi ha kompetensutveckling för de anställda. Den kan vara avgörande för att medarbetare får ha jobbet kvar, säger Cecilia Fahlberg, PRK:s ordförande.

Christer Ågren, vice vd hos Svenskt Näringsliv, säger att det handlar om att hitta en överenskommelse som ger företagen en starkt omställningsförmåga när utvecklingen går allt snabbare för både företag och för de anställda.

Det problem han ser är att företag inte lycka behålla dem med rätt kunskaper. Ofta nyanställer företag strax efter en uppsägning för att rätta till detta.

–  Som organisation vill vi bidra till att det ska lätt att starta och driva företag. Målet för oss är att Sverige år 2020 ska vara bland fem i topp i världsfärdsligan, säger arbetsgivarnas företrädare.

Diskussionen har delvis sin bakgrund i de havererade huvudavtalsförhandlingarna. I dessa krävde arbetsgivarna att kompetens och inte anställningstid skulle styra vilka som ska sägas upp vid en driftsinskränkning. Christer Ågren säger nu att han är beredd att diskutera turordningsregler där anställningstiden finns med.

– Det är en falsk trygghet att luta sig tillbaka på sina anställningsår. Tryggheten finns i kompetensen, säger Cecilia Fahlberg.

Hon säger att i praktiken har inte anställningstiden någon relevans vid uppsägningar av tjänstemän. Hon kan dock tänka sig att anställningstiden har betydelse bland annat om två personer med samma kompetens jämförs.

Svenskt Näringslivs Christer Ågren förklarar att arbetsgivarna kan tänka sig att ett mer omfattande omställningsstöd och att stödet omfattar fler än det gör i dag.

Arbetsgivarna vill dessutom ändra på bestämmelserna för företrädesrätt till återanställning – det är en rätt som uppsagda idag har under nio månader efter uppsägningen.

– När förhandlingarna är klara får vi se om det finns någon företrädesrätt kvar, säger Christer Ågren.