Kontrollen av det vinnande företaget tidigareläggs. Det blir följden av en Kommunals kritik mot en städupphandling i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i södra Stockholm.

– Vi vill uppmärksamma politikerna på vad upphandlingar till lägsta pris får för konsekvenser. Kommunen medverkar aktivt till social dumpning och lönedumpning, säger Lena Nielsen, förhandlingsansvarig på Kommunal.

Vega Städservice vann upphandlingen med ett anbud på 180 kronor i timmen. I den summan är alla kostnader inräknade.

Enligt Almega Serviceentreprenörerna är den faktiska timkostnaden för enbart arbetskraften 173 kronor för nyanställda och 188 kronor för anställda med fem års branschvana.

Alla andra kostnader tillkommer – som exempelvis städmaterial, utbildning, arbetskläder, arbetsledning, administration, lokaler och transporter.

För att städföretagets kalkyl ska gå ihop har de anställda enligt Kommunal fått lägre löner och blivit av med avtalspension och avtalsförsäkringar. En olycksfallsförsäkring är personalens enda försäkringsskydd.

– Om man konkurrerar på det här sättet har våra medlemsföretag ingen chans att vinna en upphandling, konstaterar Inger Jonasdotter, branschansvarig för Almega Serviceentreprenörerna.

Det var i januari som Vega Städservice tog över städningen. Sedan dess har Kommunal försökt få företaget att teckna kollektivavtal – hittills utan framgång. En förhandling är inbokad nästa månad.

För ett par veckor sedan anordnade Kommunal en manifestation för att sätta ljuset på upphandlingens konsekvenser för de anställda. När politikerna kom till stadsdelsnämnden möttes de av protesterande kommunalare.

Manifestationen fick politikerna att ta beslutet att tidigarelägga kontrollen av avtalet med Vega Städservice. Men granskningen gäller framför allt hur företaget sköter städningen – inte de anställdas arbetsvillkor.

Enligt stadsdelsdirektör Leif Sjöholm går det inte att kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Det är ”hundraprocentigt prövat” i EU. Däremot ställde stadsdelen kravet att företagets lönekostnader måste vara en viss del av omsättningen för att undvika dumpade priser.

– Det vinnande anbudet har ett pris som ligger något under branschindex. På längre sikt kan det finnas anledning att fundera på om vi ska sätta någon form av lägsta pris vid upphandlingar, säger han.

Upphandlingen omfattade 47 förskolor, förvaltningsbyggnaden och, ironiskt nog, Kommunals expedition i stadsdelen.

– Vi ska kolla Vega Städservice parallellt med stadsdelen. Sedan får vi och arbetsgivaren stämma av med varandra, berättar Lena Nielsen.

Kommunal har fem medlemmar på Vega Städservice. Det är en liten minoritet av dem som städar i stadsdelen. Varken Kommunal eller stadsdelen vet hur många anställda det rör sig om.

LO-Tidningen har förgäves försökt ställa frågor till företagets vd Jeanette Vega. I ett e-brev skriver hon att företaget ska teckna försäkringar i Fora för personalen under den här veckan.

Fakta

Almegas beräkning visar kostnaden för arbetskraft i oktober i år och utgår från Almegas kollektivavtal med Fastighets och Seko.

Lägstalönen för en 20-åring är 112 kronor. Det ger en totalkostnad på 173 kronor.

Timlönen för den som har fem års branschvana är 121 kronor. Totalkostnaden blir 188 kronor.

I totalkostnaden ingår semesterersättning, sociala kostnader, Fora-försäkringar och löneskatt. Däremot är inte sjuklönen inräknad.