Tre av arrangörerna: Yvonne Lindström, Vänersborg, Therese Rajaniemi, Hofors och Lisbeth Hilmersson, Lidköping. Den fjärde Kerstin Gemborg blev sjuk och kunde inte vara med.

Therese Rajaniemi blev riksbekant när hon stod på barrikaderna och förde de arbetslösas talan på 90-talet.

I dag, söndag, var hon tillbaka i talarstolen igen på Sergels torg i Stockholm när hon presenterade arrangörerna bakom Välfärdsmanifestationen.

– Vi är fyra arga tanter som har fått nog av nedrustningen av välfärden, sa hon.

Therese Rajaniemi har numera fast jobb. De andra tre har egna erfarenheter av fas 3 och nedrustningen av sjukförsäkringen.

Alla fyra är aktiva på nätet och protesterar mot nedrustningen av välfärden. Det var där de träffades och bestämde sig för att genomföra Välfärdsmanifestationen. Så sent som i förra veckan visste de inte ens om de hade pengar så att det skulle räcka till blommor till de medverkande.

Ekonomin ordnade sig med några sena bidrag, bland annat ett från Benny Andersson.

Förutom Therese Rajaniemi, Hofors, är arrangörerna Kerstin Gemborg, förtidspensionär i Göteborg, Lisbeth Hilmersson, arbetslös i fas 3 i Lidköping, och Yvonne Lindström, Vänersborg, tidigare arbetslös och numera timanställd i Vänersborg och norska Fredrikstad.

De har bestämt sig för att bilda en förening. Om inte annat blir det enklare att ta emot bidrag när pengarna hamnar hos en förening och inte på någon privatpersons konto.

– Vi kommer att arrangera en ny manifestation nästa år, berättar Yvonne Lindström.

Sex riksdagspolitiker från fyra partier höll korta appeller – Lars Ohly, Josefin Brink och LiseLotte Olsson (V), Gunvor G Ericsson (MP), Veronica Palm (S) och Emma Henriksson (KD).

– För Kristdemokraterna har sjukförsäkringen högsta prioritet i budgetförhandlingarna. Vi har inte låta råd att låta bli att göra de förbättringar som behövs, förklarade Emma Henriksson.

Charlotte Therése Björnström, inititativtagare till Påskuppropet som numera har bytt till Solrosuppropet, tänkte nytt om sjukförsäkringen och statsrådslönerna.

– Det är dags att vända blåslampan åt andra hållet och bedöma arbetsförmågan hos dem som inte har uträttat något av värde på flera år.

Den 17 september arrangerar Solrosuppropet demonstrationer landet runt tillsammans med Nätverket mot nedskärningar i vården i protest mot social nedrustning, rasism och ojämlikhet. Nätverket mot nedskärningar i vården grundades av Arvin Yarollahi, ST-läkare i ortopedi på Sahlgrenska sjukhuset.

– Regeringen vill skapa en välfärd efter plånbok, inte efter behov, sa Lars Ohly. Foto: ANDERS WIKLUND