Sex fackförbund tar ­kollektivavtalen i försvar gentemot Svenskt Näringslivs argumentation.

Det är inte oväntat att branschföreträdare från Svenskt Näringsliv går ut med att våra medlemmar behöver mer decentraliserad lönebildning. Att det grundläggande syftet med detta är att hålla nere lönerna råder inget tvivel om. Arbetsgivarsidan väljer att forma sin verklighet när verkligheten för våra medlemmar är en helt annan.

Det verkliga syftet med kollektivavtal är att säkerställa en trygghet för den anställde. Utöver rätt till semester, försäkringar, pension med mera ingår inte minst rätten till en schyst lön som går att försörja sig på.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 7 augusti sägs att det är viktigt att lön och kollektivavtal är anpassade till verkligheten. Men vems verklighet menas? Hur ser verkligheten ut för olika anställdas arbetsinsats och vardag? Många av våra medlemmar får byta arbetsplats efter en vecka eller en månad. Är det rimligt att de måste förhandla varje vecka när tiden är knapp till att flytta och fokusera på nya jobbet?

Det finns fler undersökningar om kollektivavtalets betydelse i dag. En som vi gjort visar exempelvis att våra medlemmar är mycket nöjda med kollektivavtalet, inte minst vid löneförhandlingar.

I artikeln sägs ”… att lönesättning sker mellan företag och medarbetare”. Verkligheten är att för att alla ska få vara med och garanteras sin lön efter yrkesutövande behövs kollektivavtalet som säkerhet. Utan kollektivavtal blir många utan garanti.

Företag ser olika ut och har olika framgång. De yrkesgrupper där våra medlemmar finns ska också ha rätt till lön efter arbete. Det betyder att en snickare, målare, elektriker, lokalvårdare, vägarbetare eller lastbilschaufför som gör samma jobb också ska ha likvärdig lön oavsett vilket företag de arbetar på. Om vi vill behålla och ta vara på skickliga yrkesarbetare ska lönen vara därefter. Företag som inte har bärkraft att betala skäliga löner ska heller inte verka på arbetsmarknaden. De hotar en schyst konkurrens. Våra medlemmar är inga spelbrickor utan viktiga förutsättningar för företagens framgång.

En decentralisering av lönebildningen inom våra sektorer skapar mer orättvisa och direkt risk för lönedumpning. Vi kan se hur många företag inte vill använda sig av kollektivavtal i våra branscher på grund av att de vill hålla nere lönerna och inte vill delta i schyst konkurrens.

Att skapa mer ordning och reda på lönemarknaden är en förutsättning för att inga anställda ska få sämre lön än vad de förtjänar. Vi är stolta och kunniga – vilket de allra flesta företagen också vill satsa på. Risken med decentraliserad lönebildning är att vi får se ökade orättvisor och oskäliga löner och oschyst konkurrens.

Efterfrågan på yrkeskunnande är i dag stor och borde också spegla sig i LO-gruppers lönenivå. Den tuffa arbetsmiljön och höga olycksrisken borde därutöver vara ett viktigt argument för en mer rättmätig lön. Vi hoppas arbetsgivaren vill se värdet av alla arbetares insats, inte bara några. Nu är inte tider för konfrontation och maktarrogans. Vi behöver arbetsgivarföreträdare som är beredda att jämka sin syn på verkligheten och finna samförståndslösningar.

6F – fackförbund i samverkan
Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport.

Hans Tilly,
Förbundsordförande Byggnadsarbe­tarförbundet

Jonas Wallin,
Förbundsordför­an­de Elektrikerförbundet

Hans Öhlund,
För­bunds­ordförande Fastighetsanställdas förbund

Lars-Åke Lundin,
Förbundsordförande Målareförbundet

Jan Rudén,
Förbundsordförande SEKO

Lars Lindgren,
Förbundsordförande Transportarbetarförbundet