Ulf Kristerssons debattartikel tillsammans med en tjänsteman vid Försäkringskassan kan bli en fråga för KU.

Det säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

I början av sommaren drev oppositionen i riksdagen igenom en förändrad prövning av sjukas arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning. Arbetsförmågan ska inte prövas mot alla arbeten ”på den reguljära arbetsmarknaden”, utan enligt det äldre begreppet ”normalt förekommande arbete”. Enligt såväl oppositionen som LO-TCO Rättsskydd innebär det en mer generös bedömning av rätten till sjukpenning.

Men i förra veckan presenterade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och Jan Larsson, projektledare vid Försäkringskassan, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet en ny metod för hur sjukas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar. Metoden bygger på att arbetsförmågan prövas mot jobb ”på den reguljära arbetsmarknaden”.

– Det är en sak att Försäkringskassan fullföljer ett uppdrag som myndigheten fick före lagändringen, säger Tomas Eneroth. Men att statsrådet ställer sig bakom det och skriver en debattartikel tillsammans med tjänstemannan vid Försäkringskassan är anmärkningsvärt.

– Ministern obstruerar det riksdagsbeslut vi tog i juli. Jag förutsätter att regeringen ändå kommer att rätta sig efter vad riksdagen har bestämt. Annars är vi redo att gå fram med lagstiftning direkt i riksdagen, utan beredning i regeringskansliet.

Ulf Kristerssons agerande är olyckligt också ur formell synpunkt, anser Tomas Eneroth. Ministern har skrivit sin debattartikel (som också finns på socialdepartementets hemsida) tillsammans med en enskild tjänsteman vid Försäkringskassan, under rubriken ”Nu stärks de sjukas rättssäkerhet”. Att en minister bildar opinion tillsammans med en enskild tjänsteman vid Försäkringskassan skadar tilltron till myndighetens självständighet, anser Eneroth.

Fler har reagerat på samma sätt, bland dem tidigare landshövdningen Jan Rydh, som också har utrett sjukförsäkringen på regeringens uppdrag.

– Det är ett sorgligt förfall av den svenska modellen, som förutsätter självständiga myndigheter, anser Jan Rydh.