Foto: Anders Wiklund

LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist avgår på kongressen i maj nästa år.

– Eftersom jag bara har två år kvar till pension efter kongressen kan jag inte sitta en hel mandatperiod. Då är det bättre både för LO och för den som kommer efter mig om han eller hon får vara med från början och den nya ledningen får köra i gång direkt efter kongressen, säger hon.

Det här har hon talat om för valberedningen, som nu står i begrepp att begära in förslag på namn från LO-förbunden.

– Det här skapar förutsättningar att göra något som är hållbart på sikt. Nu kan förbunden och valberedningen tänka nytt både när det gäller ordförande och vice ordförande.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin slutar också. Det innebär att två av tre i LO-ledningen byts ut. En ordförandekandidat har redan presenterat sig. Det är Karl-Petter Thorwaldsson som nomineras av IF Metall.

Ulla Lindqvist tänker jobba kvar på LO fram till pensionen 2014.

– Gärna med diskrimineringsfrågor. Främlingsfientlighet och odemokratiska krafter är viktiga frågor som jag gärna arbetar med. Det finns fler områden som jag gärna arbetar med, som jämställdhet och arbetsmiljö. Och skulle det inte gå att hitta några arbetsuppgifter åt mig på LO så är jag fortfarande tjänstledig från IF Metall.

Ulla Lindqvist började som lagerarbetare och avsynare på Alfa Laval i Södertälje 1973. Ett år senare blev hon invald i verkstadsklubbens styrelse som sekreterare och studieorganisatör.

1978 blev hon anställd på Metall som den första kvinnliga ombudsmannen. Då var hon 24 år.

– Det var tufft. Jag var tvungen att bevisa att jag fick jobbet för att jag var kompetent och inte bara för att jag är kvinna.

1990 blev hon biträdande avtalssekreterare på Metall och tre år senare förbundssekretare. Hon valdes in i LO-ledningen på kongressen 2000.