Samhällets utgifter för ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp väntas minska kraftigt under de närmaste åren, framför allt på grund av att sjukpensionärer går i ålderspension, visar en ny prognos från Försäkringskassan.

Kostnaderna för sjukskrivningar väntas däremot öka i år och nästa år, framför allt på grund av att utförsäkrade återvänder till sjukskrivning.

Försäkringskassan räknar också med en stigande nota för föräldraförsäkring och barnbidrag.

Till år 2015 beräknas utgifterna för sjukdom och handikapp ha minskat till 77 miljarder kronor, från 93 miljarder kronor 2010. Den största kostnadsminskningen sker i och med att antalet personer som får aktivitets- och sjukersättning väntas minska från drygt 440 000 personer i december 2010 till 302 000 i december 2015. Den kraftiga minskningen beror framför allt på att många övergår till att få ålderspension, men också på att striktare regler kring permanent nedsatt arbetsförmåga gör att färre nybeviljas sjukersättning, enligt Försäkringskassan.

Däremot väntas kostnaderna för sjukpenning i år bli nästan 2 miljarder kronor högre än Försäkringskassan tidigare trott. Den främsta orsaken är att sjukskrivningarna ökar, vilket i sin tur beror på att fler än väntat av de tidigare sjukskrivna som utförsäkrats har sjukskrivits igen. Samtidigt har också inflödet av nya sjukskrivningsfall ökat.

Försäkringskassan trodde från början att cirka 38 procent skulle återvända, men nu när 47 000 personer har lämnat försäkringen på grund av tidsgränserna gör kassan bedömningen att 46 procent av männen och 47 procent av kvinnorna som utförsäkras kommer att återvända som nya sjukfall. Under 2011 väntas 17 400 personer lämna försäkringen.

Kostnaderna för bidrag till familjer väntas öka till 75 miljarder kronor 2015, från 64 miljarder kronor 2010. Både utbetalningarna av föräldrapenning och barnbidrag beräknas öka, bland annat för att antalet barn blir fler. Utgifterna för föräldrapenning beräknas öka från 24 miljarder kronor 2010 till över 30 miljarder kronor 2015, enligt prognosen.