LO är fortfarande kritisk mot fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. Sysselsättningen inom ramen för åtgärden riskerar att tränga undan vanliga arbeten.

– Det ser ut som att regeringen försöker skapa en låglönearbetsmarknad, säger Patrick Roselin, ombudsman på LO.

Hans invändningar går ut på att deltagare i fas 3 kan tänkas göra vanliga arbeten och då pressa lönerna i sådana jobb.

Tidigare i dag presenterade Arbetsförmedlingen en rapport om fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin och i jobbgarantin för ungdomar. Arbetsförmedlingen visar att åtta av tio deltagare är nöjda, och de som är missnöjda vänder sig i första hand mot ersättningsnivån.

– Folk far illa i fas 3. Jag känner inte alls igen mig i den bild som Arbetsförmedlingens rapport ger, säger Patrick Roselin.

Fas 3 är till för dem som varit arbetslösa länge och tanken är att fas 3-deltagarna ska ha någon form av sysselsättning hos en arbetsgivare. Ersättningen är högst 680 kronor om dagen och lägst 223 kronor för de arbetslösa. Arbetsgivarna får 225 kronor om dagen för varje arbetslös som de sysselsätter.

– Det kan hända att arbetsgivaren får mer än den arbetslöse och en del arbetsgivare har sett att det här finns en lönsam marknad, säger Patrick Roselin.

Han reagerar på att Arbetsförmedlingen nu också resonerar om att tillåta fas 3-platser med mer reella arbetsuppgifter, vilket alltså innebär att risken att vanliga jobb ska trängas undan blir ännu större.