Nära åtta av tio deltagare i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti är helt eller delvis nöjda med sin fas 3-plats, enligt myndighetens egna utvärdering.

Av dem som inte är nöjda anger fem av tio att ersättningen är för låg. Knappt hälften efterlyser också mer stöd från sin arbetsförmedlare. Av de totalt 36 900 deltagare som gått in i fas 3 har 15 procent gått till arbete eller utbildning.

Nästan åtta av tio anser att uppgifterna är meningsfulla inom fas 3, enligt Arbetsförmedlingen som har intervjuat 850 slumpvist utvalda deltagare.

Myndigheten har i 269 fall avbrutit samarbetet med anordnare av fas 3-platser. Därutöver har Arbetsförmedlingen i 270 fall krävt korrigeringar för att kunna fortsätta samarbetet med anordnare.

Arbetsförmedlingens rapport stärker arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms övertygelse om att grunderna för jobb- och utvecklingsgarantin är riktiga och att arbetslinjen är det som gäller. Det säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

”Det är positivt att det väntas bli färre antal deltagare i garantierna än vad som tidigare förutspåtts, men det rör sig fortfarande om många människor. Det är viktigt att vi ständigt utvecklar våra reformer för att människor ska finna en plats på arbetsmarknaden, till exempel genom att anordnarbidraget har en konstruktion som inte leder till inlåsning eller andra icke avsedda effekter. Arbetsförmedlingens partssamråd bör även användas mer effektivt”, säger Hillevi Engström.

Den mediala uppmärksamheten på fas 3 inom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti stämmer inte överens med hur deltagarna inom åtgärden själva uppfattar den. Arbetsförmedlingens utvärdering visar i stället att många arbetslösa uppfattar sin fas 3-plats som något positivt.

– Vi har fått ett kvitto på att deltagarna i fas 3 är ganska nöjda, säger Gert Sternskog, chef för enheten program och arbetslöshetsförsäkring vid Arbetsförmedlingen.

Han säger att det enligt utvärderingen mest positiva med fas 3 är att den ger chansen för långtidsarbetslösa att skaffa sig färska arbetsreferenser och ger en plattform för att söka riktiga jobb.

Den genomsnittliga arbetslöshetstiden för de personer som hamnar i fas 3 är sju år. Många har betydligt längre arbetslöshetsperioder bakom sig.

Ungefär 15 procent av deltagarna i fas 3 har gått vidare till ett riktigt jobb.

– Med tanke på hur länge de har varit i arbetslöshet så är det en ganska bra siffra, säger Gert Sternskog.

Enligt utvärderingen av fas 3 är många missnöjda med kontakten med arbetsförmedlaren. Nästan hälften, 45 procent, svarar att de upplever att de fått ”mycket dåligt” eller ”ganska dåligt” stöd från sin arbetsförmedlare.

– Där har Arbetsförmedlingen ett utvecklingsarbete att ta tag i, säger Gert Sternskog.

Fas 3-jobben ska ändras så att även platser med mer reella arbetsuppgifter blir tillåtna, har Arbetsförmedlingens ledning beslutat. Anledningen är att det varit svårt att hitta platser med meningsfull sysselsättning som inte samtidigt liknar ordinarie arbetsuppgifter.

Det innebär en risk för att personer i fas 3 tar arbetsuppgifter från personer med en anställning.

– Det finns en viss undanträngningseffekt och det är vi fullt medvetna om. Men den inträngningseffekt som det ger är värd att ta, säger Gert Sternskog.

Han menar att de små negativa följderna klart uppvägs av att personer med mycket svag ställning på arbetsmarknaden får chansen att skaffa sig ett nätverk som gör det möjligt för dem att få in en fot på den reguljära arbetsmarknaden.

De personer som varit arbetslösa så lång tid som det här är fråga om kan inte heller sägas direkt konkurrera med andra arbetssökande, enligt Sternskog.

– Vi ska inte tillhandahålla gratis arbetskraft, utan vi ska tillhandahålla bra platser.

Hur arbetsmarknadens parter ställer sig till ett större inslag av arbetsliknande uppgifter i fas 3 är en fråga som hänger i luften. Arbetsförmedlingen ska nu inleda en dialog med parterna.

Sternskog menar att det inte är självklart att fackets ryggmärgsreflex blir negativ.

– Detta är personer som också är medlemmar i facket.