Det blir färre bärplockare med tillstånd från Migrationsverket i skogen i år – och fler ”turister”.

– De signaler vi får i branschen är det blir fler plockare från andra EU-länder och fler som kommer hit med turistvisum, säger Catarina Lundberg på Norrskensbär i Jörn.

De nya reglerna innebär att bärplockarna ska ha lön i nivå med svenska kollektivavtal. En förhoppning är att det ska hindra oseriösa företag från att ta hit bärplockare.

Leif Ögren, vd på bärföretaget Euro Apartments i Piteå, räknar kallt med att bärföretag, som tar hit asiatiska bärplockare den officiella vägen, kommer att kontrolleras som aldrig förr.

– Vi har inte råd med några skandaler. Alla i branschen blir avrättade om någon gör fel, betonar han.

Han hoppas att de nya reglerna med krav på lägst 17 730 kronor i månaden i lön, bankgarantier, filialkontor i Sverige och dokumentation av tidigare utbetalda löner ska sätta stopp för nya skandaler.

– Men kontrollen gäller bara dem som har arbetstillstånd. De som kommer som turister kan fortfarande bli lurade. Där har Migrationsverket och facket ingen koll, konstaterar Leif Ögren.

Migrationsverkets nya regler kom sent. Det gjort att arbetstillstånden dröjer. Euro Apartments tar hit 300 bärplockare via ett thailändskt och ett kinesiskt bemanningsföretag. Arbetstillstånden blev klara den 30 juni. På onsdag i nästa vecka kommer de första bärplockarna.

Norrskensbär tar in 730 bärplockare via två thailändska bemanningsföretag. De första thailändarna kommer på fredag. Väntan på arbetstillstånd och visum har varit ”en rysare” och möjligen måste en del flygbiljetter bokas om till senare avgångar för att papperen ska hinna bli klara.

Bärföretagaren Dennis Westerlund på PDR i Lappland AB i Lycksele väntar på 900 bärplockare från thailändska bemanningsföretag som ska börja komma på onsdag i nästa vecka – men ännu är bara 200 arbetstillstånd klara.

– Det måste ordna sig. Det är så stora pengar som står på spel, men just nu är det en enda röra, anser han.

I fjol anlitade han ett kinesiskt bemanningsföretag. Det gör han inte om. De 200 kinesiska bärplockarna strejkade och demonstrerade i Storuman. Det slutade med att kommunen inkvarterade dem i en gymnastikhall och betalade transport till flyget hem.

Storumans kommun skickade en räkning på några hundra tusen kronor till PDR i Lappland. Börje Westerlund har inte betalt.

– De gick i strejk innan de hade börjat jobba. Vi hade ordnat mat och boende. De hade egna kockar. Varför skulle kommunen inkvartera dem då? De låg på ett cementgolv i en sporthall.För det fick jag en räkning på 243 kronor per person och natt, berättar han.

Om något liknande händer i år ska Storumans kommun ordna transport till bärplockarnas hemlandsambassad så snabbt som möjligt.

– Vi har lärt oss en del efter förra sommaren. Vi har en tydligare strategi för hur vi ska hantera de här frågorna. Även branschen har dragit lärdomar. Förra sommaren måste ha varit förödande för branschens trovärdighet, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) i Storuman.

Den värsta skandalen inträffade när bärföretagaren Ari Hallikainen försvann strax innan lönerna skulle betalas ut till Lomsjö Bärs 159 thailändska bärplockare i Åsele. Det hände i slutet av september. Ari Hallikainen är fortfarande försvunnen. Sedan i våras är han internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro.

Det här ska inte hända igen. Det är åtminstone själva tanken med Migrationsverkets nya, striktare regler. Och det är vad bärföretagarna hoppas. Branschens dåliga rykte kostar.

– Det handlar om hur vi utnyttjar en naturresurs i Sverige. Det går att göra mer, men det svårt att få investerare om hela branschen har dåligt rykte, säger Catarina Lundberg.

Om nu de nya reglerna håller vad de lovar ska Migrationsverket hålla lycksökarna borta. Då återstår den andra halva av branschen med turister från till exempel Bulgarien, Rumänien och Thailand som inte behöver arbetstillstånd för att plocka bär.

– Det är dags att lyfta blicken till den del av branschen som inte kontrolleras. Det är billigare att köpa bär direkt av plockarna än att ta hit plockare. Vi har högre kostnader, uppger Catarina Lundberg.

Hon och de andra bärföretagarna pekar på ytterligare ett problem. De händer att de inhyrda bärplockarna säljer sina bär vid sidan om till fristående bäruppköpare, trots att de har lön.

– Här måste vi sätta hårt mot hårt. Den som gör så ska kunna bli avskedad på grått papper. Här vill vi ha hjälp av facket, säger Leif Ögren.

Färre kommer i år

4 500 utländska bärplockare fick arbetstillstånd i Sverige förra året.

I år kommer det färre. Gissningarna går ut på 3 000 arbetstillstånd. Ännu går det inte att säga något bestämt eftersom säsongen inte är i gång.

Hittills i år har ungefär 1 000 arbetstillstånd beviljats – 900 av dem i Västerbotten och Norrbotten.