Nu har Hotell- och restaurangfacket sammanställt en rapport om den uppmärksammade granskningen av 54 restauranger i Stockholm tidigare i år. Slutsatsen att utländsk arbetskraft arbetar för skamlöner.

– Människor arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på mellan 2 000 och 3 000 kronor. Om de protesterar eller vänder sig till facket blir de uppsagda och förlorar sin rätt att vistas i Sverige. Arbetsgivaren avgör om de får stanna eller inte, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

För drygt två år sedan trädde den nya lagen om arbetskraftsinvandring i kraft. Fackets granskning visar att lagen har många luckor som arbetsgivarna kan utnyttja.

För att Migrationsverket ska bevilja arbetstillstånd måste arbetsgivaren uppge att lönen åtminstone är i nivå med lägstalönen i kollektivavtalet, men ingen kontrollerar vilken lön som verkligen betalas ut.

Den  verkliga lönen är ofta mycket lägre än den lön som Migrationsverket har fått besked om.

I rapporten tar facket en krog i östra Stockholm som exempel. Lönen skulle vara 22 000 kronor i månaden. I anställningsbeviset sänktes den summan till 16 000 kronor. Men i verkligheten blev lönen 4 500 kronor, enligt de lönespecifikationer som facket fick fram.

Nio fackligt aktiva i Hotell- och restaurangs Stockholmsavdelning besökte 54 restauranger med utländsk arbetskraft från länder utanför EU. De hittade allvarliga lag- eller avtalsbrott på 33 krogar.

Hotell- och restaurangfacket anser att regeringen skulle kunna täppa till luckorna i lagen med ganska enkla medel.

Facket kommer med tre förslag:

• Migrationsverket måste följa upp sina beslut, kolla att den som uppges verkligen betalas ut. Missbruk ska leda till sanktioner.

• Anställningsavtalen som lämnas in till Migrationsverket ska vara bindande. I dag är det vanligaste två avtal: ett som Migrationsverket får se och ett annat avtal med lägre lön som bara den anställda får se.

• Arbetstagare som protesterar ska inte riskera att bli utvisade. I stället ska de få stanna den avtalade