Socialdemokraterna ledare Håkan Juholt står fast vid sitt löfte från 1 maj att utrota barnfattigdomen i Sverige, men han vill inte ge något datum för när det ska vara genomfört.

– Det är långsiktigt och mödosamt arbete och vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på det, sade han på torsdagen på ett seminarium som LO och Unga örnar anordnade.

Barnfattigdomen har gått från att vara en ickefråga till att hamna mitt i rampljuset. LO-Tidningen har nyligen publicerat en artikelserie på temat och under Almedalsveckan i Visby har frågan debatterats på flera seminarier.

– Verkligheten har hunnit i fatt politiken, konstaterade Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Unga örnars riksförbund.

Han tillade att anledningen till uppmärksamheten också är det faktum att barnfattigdomen ökat i Sverige sedan 2008 efter att tidigare ha minskat.

Men begreppet är kritiserat. Många menar att vi inte har fattigdom i Sverige, och avfärdar den relativa definitionen av fattigdom, att tjäna mindre än 60 procent av mediainkomsten, som används och som visar att 220 000 fattiga barn i Sverige lever i fattigdom.

Håkan Juholt anser dock att det är självklart att barn i Sverige ska jämföras med barn i Sverige, och inte med barn i utvecklingsländer.

– När man är tvungen att avstå från sådant som för de flesta andra är en självklarhet, då är man fattig, sade han.

Han fick medhåll av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som själv skickats till norrländska bondgårdar som sommarbarn när hon var liten. Hon ömmade för alla barn som kommer tillbaka till klassrummen i höst utan att ha något att berätta om semesterresor eller stugvistelser.

– Ska de barnen vara glada att de har de bättre än barn i Afrika eller Asien, sade hon.

Wanja Lundby-Wedin anser att både regeringen och arbetsmarknadens parter måste arbeta aktivt för att avskaffa barnfattigdomen, som ofta orsakatas av föräldrarnas arbetslöshet, sjukdom eller dåliga arbetsvillkor och löner.

– Det är föräldrarnas situation som avgör om barnen är fattiga och då är det arbetsmarknadens villkor och socialförsäkringarna som är grunden, sade hon.

Även Håkan Juholt var inne på samma linje. Han sade att det inte finns någon quick-fix för att avskaffa barnfattigdomen utan att det måste ske på en rad olika sätt. Socialdemokraterna har tillsatt en arbetsgrupp för att fastställa hur partiet ska arbeta mot barnfattigdomen på olika nivåer.

Fredrik Lundh Sammeli invände dock att det inte går att vänta på att arbetslösheten ska minska på sikt. Barnen är fattiga nu och det är nu åtgärder måste till. Han uppmanade därför socialdemokratiska kommunpolitiker att göra vad de kan för att motverka fattigdomen. I kommuner där de har makten kan de se till så att det finns barnomsorg både på nätter och somrar. De kan införa rätt till heltid. Och de kan låta barn till arbetslösa få fortsätta på fritids och förskolor så att de kan vara som andra barn och så att föräldrarna kan söka jobb på heltid.

– Vi kan inte vänta. Arbetarrörelsen har också mycket arbete att göra, sade han.