Jobbskatteavdraget gör att folk vill jobba mindre. Så svarar åtminstone drygt 1 000 personer i en enkät som Novus Opinion har gjort på uppdrag av TCO.

Åtta procent svarar att de vill går ner i arbetstid om jobbskatteavdraget höjs. Fyra procent svarar att de vill jobba mer. Majoriteten vill jobba lika mycket som nu.

Bara en procent svarar att de har ökat sin arbetstid på grund av jobbskatteavdraget. Ytterligare en procent svarar att de har börjat jobba på grund av jobbskatteavdraget.

TCO anser att andra åtgärder är mer effektiva än högre jobbskatteavdrag. TCO föreslår bland annat att Riksbanken ska få ett sysselsättningsmål. I dag har Riksbanken enbart ett inflationsmål.

Två av tre arbetsgivare är negativa till att anställa arbetssökande som är sjukskrivna från ett annat jobb. Knappt hälften är negativa till att anställa långtidsarbetslösa.

Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) har utfört för TCO:s räkning. 1 675 arbetsplatser med fler än tio anställda har svarat på enkäten.

På fyra år har andelen arbetsgivare som är negativa till att anställa personer som är sjukskrivna från ett annat arbete ökat från 56 till 65 procent. Privata arbetsgivare är mer negativa än offentliga. 71 procent säger nej till sjukskrivna mot 50 procent i offentlig sektor. Små arbetsgivare än mer negativa än stora.