Nu inleds förhandlingar om uppsägningar hos IAC, underleverantör till Saab, rapporterar TV 4 Nyheterna Väst. Samtidigt växer kritiken mot regeringens agerande i Saabfrågan.

I slutet av april varslades 115 fastanställda samt 50 visstidare och konsulter. Häromdagen vände sig IAC också till Kronofogden med sina krav på Saab Automobile på 44 miljoner kronor.

IF Metalls klubbordförande på IAC i Färgelanda, Krister Johansson, är förtegen om de diskussioner som förs mellan arbetsgivare och fack.

– Det är ingenting vi kan berätta för media. Det tar vi där inne. Men det bästa är om det här med Antonov löser sig. Det är det vi går och hoppas på mest, säger han till TV 4.

IAC levererar instrumentpaneler och andra inredningsdetaljer till Saab.

Nu sällar sig även Västsvenska Handelskammaren till dem som klagar på regeringens senfärdighet när det gäller att ge besked om den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som finansiär och delägare i krismärkta Saab Automobile.

”Det är svårt att begripa varför regeringen skjuter frågan ifrån sig. GM har godkänt Antonov och Riksgälden har godkänt Antonov. Det är mycket märkligt att Fredrik Reinfeldt återigen hänvisar till Riksgälden som inte längre arbetar med frågan”, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Saab behöver en stark ägare som är villig att satsa, menar Trouvé.

”Allt tyder på att Vladimir Antonov i kombination med kinesiska ägare, skulle kunna vara just det”.

Även Saab har reagerat starkt på att statsminister Reinfeldt skjuter Riksgälden framför sig i frågan.

– Riksgälden gav sitt godkännande redan den 28 april. Även GM har sagt ja, så nu kan regeringen inte skylla på GM, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab,till TT.

– Det verkar som om han inte har en aning om vad han pratar om.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven anklagar regeringen för att motarbeta en lösning för Saab. Han gör det efter statsminister Fredrik Reinfeldt uttalande under tisdagen om att Riksgälden arbetar med frågan om Antonov, trots att Riksgälden redan den 28 april godkände Antonov.

– Antingen känner han (Reinfeldt) inte till att Riksgälden lämnat sitt godkännande. Eller så har regeringen gett Riksgälden ett nytt uppdrag men då måste de berätta om detta, säger Löfven.

Det verkar som om statsministern redan gett upp Saab, anser Stefan Löfven.

– Han pratar om omställning av människor och det är ett tydligt tecken på att han tänker bort Saab, helt enkelt. Vi ser det som att regeringen faktiskt motarbetar en lösning.

Skulle regeringen ha en dold agenda i Saabfrågan, menar du?

– Ja, precis det tror vi. Men jag vet inte vad. Svaret ska nog sökas hos regeringen och EIB (Europeiska investeringsbanken). Regeringen kunde mycket väl ha resonerat inte bara med Saab utan även med oss (i IF Metall). Jag vet inte ens om de har kontakt med GM, som ju vi påstår säger okej till Antonov.

Vad vill du att regeringen ska göra?

– Den ska kroka arm med GM och säga att ”vi tycker det är bra att Antonov kommer in som delägare” och sedan vända sig till EIB och säga att ”det är en lösning som vi vill se”, säger Löfven.