Foto: Victor Lundberg

Rättvisa är att alla har lika chanser i början – men också att skillnaderna inte tillåts bli för stora. I Nya Moderaternas första idéprogram är människan både kapabel och bräcklig.

Man kan berätta en massa om fantastiska entreprenörer, säger Niklas Wykman, om folk som investerar miljoner. Men den stora grejen i ett samhälle, det är att människor jobbar.

Han sveper med armen över kafé­et, som ligger in­klämt i Stockholms bunkerlik­nande regeringskvarter, och vidare ut mot gatan, där en ambulans nyss kört förbi.

– De som sliter med serveringen här, säger han. Ambulansföraren därute. Det är ju de som gör att allt fungerar.

Därför kallas de ”samhällsbärarna” i det idéprogram som Niklas Wykman skrivit på under våren, och som nu ligger nästan färdigt på stolen bredvid honom. Än får vi inte läsa det, men rubriken syns: ”Med ansvar för hela Sverige”.

I ordet ”hela” hörs anslaget. ­Moderaterna har gått från intresse­parti för de rika till ett parti som värnar om allmänintresset, och idéprogrammet, som klubbas på partistämman i oktober, ska spegla den resan.

Sisådär tio år ska ett idéprogram hålla. Därför kan det inte bli alltför konkret. Men Niklas Wykman pekar ut de största positionsförflyttning­arna:

– Arbetets värde och välfärdens betydelse sa vi inte mycket om i det gamla programmet. Nu står de i cent­rum.

Att arbetet har ett värde som går långt utöver själva försörjningen – för att skapa mening, gemenskap, sammanhang – får en rad konsekvenser.

En är att arbetet måste omgärdas av trygghet, inklusive skydd mot godtyckliga uppsägningar. Som Muf-ordförande attackerade Niklas Wykman lagen om anställningsskydd stenhårt, nu tror han att Anders Borg har rätt i att lagen inte spelar någon roll för arbetslöshetens storlek (även om han fortfarande anser att las hind­rar unga att få arbete).

En annan konsekvens är att ar­bets­lösheten ses som den största orätt­visan. Rättvisa har alltid varit centralt för arbetarrörelsen, det nya idéprogrammet ska reda ut vad en moderat syn på rättvisa är.

– Rättvisa kan betyda lika chanser – och lika utfall. Det går inte att säga att det ena är viktigare än det andra, säger Niklas Wykman.

– Vi vill ha ett sammanhållet sam­hälle. Skillnaderna, till exempel löne­skillnader, får inte bli hur stora som helst, och de är legitima bara i den mån det har funnits lika chanser från början. Viktigaste instrumentet för lika chanser är skolan.

Niklas Wykman vill inte kommen­tera hur detta lyckas i praktiken: ”Idéprogrammet är ingen utvärdering av regeringens politik.”

– Men när många skolor inte klarar sitt kunskapsuppdrag blir samhället mer orättvist, säger han.

En kurskamrat från A-kursen i nationalekonomi minns Niklas Wykman som nyliberal; en som såg teorierna om marknaden som objektiv verklighet. Något har hänt: Som författare till idéprogrammet betonar Niklas Wykman att människor ska få en andra chans, och att det behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik i både goda och dåliga tider. Detta – plus principen att arbete ska löna sig – kallar han ”social marknadsekonomi”.

– Varken sjukdom eller begåvning tar hänsyn till tjockleken på plånboken, säger Niklas Wykman. Därför är gemensam finansiering av välfärden oerhört viktig. Det är en svensk kärn­uppfattning.

De som inte tycker så är Moderaternas motståndare, klargör Niklas Wykman, och om han tidigare ibland fått söka efter orden kommer de nu snabbt och med oväntad hetta:

– Det räcker att titta på USA, efter att ha rest runt där och studerat hur det funkar. Alla dessa stämningar, juridiska processer … att behöva stå med mössan i hand inför någon kyrka för att få subventioner. Strålbehandling ena dan, rättsprocess mot försäkringsbolaget den andra. Det är ett medmänskligt haveri, men också ekonomiskt.

Välfärden och arbetets värde är allt­så nya tyngdpunkter i Moderaternas idéprogram. Friheten då, den som har stått främst i tidigare program?

Frihet är vårt viktigaste värde, svarar Niklas Wykman. Men Mode­raternas syn på frihet är på väg att breddas:

– Jämställdhet är en viktig frihetsfråga. Att kvinnor får samma möjlighet till egen försörjning genom heltidsarbete som män.

– Tolerans är en annan aspekt på friheten. Den som har annan religion, etniskt ursprung, är bisexuell eller homosexuell ska inte hållas tillbaka av fördomar.

– Frihet kan inte vara det enda begreppet, trygghet är ett viktigt komplement till friheten. Människan är kapabel, men också bräcklig. Utan trygghet vågar människor mindre.