Svar på Anders Hedlunds (S) artikel i LO-tidningen nr 20.

Stora förändringar tar tid och det är viktigt att alltid lyssna på synpunkter. Vi känner oss trygga med de nödvändiga förändringar som har gjorts och ser att mycket går åt rätt håll. Samtidigt är vi lyhörda för nya förslag och idéer som leder Sverige framåt. För hur såg det ut i Sverige efter 12 år med Socialdemokraterna vid makten? Cirka 140 personer förtidspensionerades varje dag utan aktiva åtgärder för att främja en återgång till arbetsmarknaden. Arbetslösheten – främst bland utrikes födda och ungdomar – bet sig fast på höga nivåer även under högkonjunktur. Med den historien har Socialdemokraterna mycket att vinna på förnyelse och ödmjukhet.

Att bara vara emot är enkelt och direkt ansvarslöst när man inte samtidigt presenterar ett eget förslag på hur långvarigt utanförskap ska brytas. Med Socialdemokraternas förslag att lägga ner Fas 3 blir långtidsarbetslösa personer kvar i den andra fasen i jobb- och utvecklingsgarantin (JUG) utan de möjligheter att få direkt kontakt med en arbetsplats som den tredje fasen ger. Fas 3 är därför viktig för att människor inte helt ska förlora kontakten med arbetsmarknaden och hamna i passivitet. Kom ihåg att personer i Fas 3 har varit arbetslösa i snitt cirka åtta år och varje månad lämnar 400 personer Fas 3 för jobb. Att då låta några få oseriösa aktörer sätta bilden för hela Fas 3 är ett svek mot många människor, framförallt när den enda orsaken är att vinna billiga politiska poänger och makt.

Viktigast är att varje människa med arbetsförmåga ska få möjlighet att vara med på arbetsmarknaden. Anders Hedlund verkar ha en förutbestämd bild av hur saker och ting fungerar och därför har vi ingen förhoppning om att denna artikel ändrar hans bild. Vi rekommenderar honom att kontakta LO för att träffa personer inom Fas 3. Detta då flera fackförbund inom LO är anordnare inom jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas.

Lotta Olsson (M)
riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet

Hans Rothenberg (M)
riksdagsledamot, näringsutskottet