Foto: Lars Wigert

Poul-Erik Jensen, Handels, kritiserar Byggnads behandling av Gävleavdelningens kontorister.

 

De anställda på Byggnads avdelningskontor i Gävle har trakasserats i flera år, uppger Handels. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket har den värst utsatta varslats om uppsägning.
– Det är förskräckligt, säger Poul-Erik Jensen på Handels i Gävle.

Under flera år har den psykosociala arbetsmiljön på Byggnads avdelning i Gävle varit ett stort problem för de anställda, enligt Handels som företräder avdelningens kontorister.

– Det handlar om trakasserier, mobbning och olika härskartekniker där de anställda inte delges information de behöver och sedan blir utskällda för att de inte känner till det som undanhållits dem, säger Poul-Erik Jensen.

Han är också regionalt skyddsombud. Att han inte gjort något tidigare beror på att de anställda bett honom att låta bli av rädsla för att allt ska bli värre, men nu kände de att måttet var rågat.

Han kontaktade både Byggnads Gävle­avdelning och förbundskontoret, utan att något hände. För två veckor sedan gjorde Handels därför en anmälan till Arbetsmiljöverket där förbundet skriver att den psykosociala arbetsmiljön på avdelningen är oacceptabel och leder till allvarlig ohälsa.

Handels kräver att Byggnads tar hjälp utifrån, av till exempel företagshälsovården, för att lösa problemen.

Några dagar efter att anmälan skickats in sades den mest utsatta kontoristen upp på grund av arbetsbrist. Poul-Erik Jensen tycker att det är upprörande att en facklig organisation agerar på det sättet.

– Det är den ultimata kränkningen av vår medlem, säger han.

Lars Lundberg, som är ordförande för Byggnads avdelning i Gävle, ger dock en annan bild av det inträffade. Han förnekar att det förekommit psykosociala arbetsmiljöproblem på avdelningen.

– Helt uppriktigt kan jag säga att det är gripet ur luften. Det är fantasier, säger han.

Enligt honom har avdelningen haft en dialog med Handels om arbetsmiljön, men den har främst gällt arbetsbelastningen som varit ojämnt fördelad. Därför har avdelningen beslutat sig för att organisera om. En ny ombudsman ska anställas och då försvinner en kontoristtjänst. Det finns inget samband mellan anmälan till Arbetsmiljöverket och uppsägningen, enligt Lars Lundberg.

– Vi är ju ändå en fackförening. Vi är inte fan själv. Omorganiseringen gör vi för att Handels krävt det av oss. Jag vill påstå att vi följer deras direktiv till punkt och pricka.

Är det inte ett problem att den som slår larm om arbetsmiljöproblem sägs upp i omorganisationen som görs av arbetsmiljöskäl?

– Vi organiserar om och då visar det sig att den här bokföringskontoristtjänsten inte finns kvar. Vad ska vi göra då? Ska vi säga att hon får sitta på medlemmarnas bekostnad utan att ha något att göra?

Handels har krävt att Byggnads ska lämna svar på anmälan om den psykosociala arbetsmiljön senast den 15 juli. Förhandlingar om uppsägningen hålls nästa vecka.