I går omkom två män, 56 och 59 år gamla, i en gasolycka på Sandviks smältverk. IF Metall kräver nu åter att regeringen tar krafttag mot dödsolyckorna.

De två männen arbetade med underhåll i en källarlokal i smältverket. Efter några timmar gick några av deras arbetskamrater ner i lokalen och fann dem livlösa.

Lite senare konstaterades det att det läckt ut argongas i lokalen och att det troligen orsakat dödsfallen. Argongas är en ädelgas som används vid smältverket och som varken är giftig, explosiv eller brandfarlig, men den är kvävande då den tränger undan syret.

Sandvik har startat en krisgrupp för sina anställda efter dödsfallet och i förmiddags hölls en tyst minut på företaget för att hedra minnet av de förolyckade männen som båda jobbat på Sandvik i omkring 30 år.

Även IF Metall höll förra veckan tillsammans med Byggnads en tyst minut för att hedra minnet av alla som omkommit på jobbet. Facket kräver krafttag mot dödsolyckorna.

– I snitt dör fyra personer per år inom IF Metalls avtalsområden. I år har nu redan fyra personer mist livet på våra arbetsplatser. Detta är ett komplett misslyckande, säger Lea Skånberg, chef på IF Metalls Arbetsmiljö- och försäkringsenhet i en kommentar på förbundets hemsida.

Hon kräver att regeringen ökar anslagen till Arbetsmiljöverket och att inför en nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet.

– Nu är det skarpt läge och vi måste agera snabbt. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och regeringen måste i handling, inte bara i ord, visa om de tar dödsolyckorna på allvar, säger hon.