Generösare bedömning av dem som haft sjukpenning i 180 dagar och högre ersättning för utförsäkrade som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Det blir resultatet av att oppositionen ser ut att gå samman mot regeringen om sjukförsäkringen.

Regeringen har fått hård kritik för behandlingen av långvarigt, och i våras backade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson något. Sjuka ska inte tvingas över till arbetsmarknadspolitiken om det är ”oskäligt”, och en ny ersättning ska införas för de utförsäkrade som saknar sjukpenninggrundande inkomst och i dag hänvisas till socialbidrag, föreslog ministern.

Det räcker inte, anser S, V och MP, som igår, tisdag, lade fram ett motförslag i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Och åtminstone delar av förslaget har goda förutsättningar att gå igenom. Vid middagstid i dag, onsdag, sa Erik Almqvist, Sverigedemokraternas ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, till LO-Tidningen:

– Vår riksdagsgrupp diskuterade föreslaget i går, och vi arbetar vidare med det just nu. Vi delar mycket av kritiken mot sjukförsäkringen och kan komma att bifalla delar av förslaget.

Sverigedemokraterna ska ta slutlig ställning under onsdag kväll. Erik Almqvist vill inte föregripa beslutet, men beskriver två punkter i det rödgröna initiativet som ”inte särskilt komplicerade” och därmed relativt lätta för SD att ställa sig bakom.

Den första gäller ersättningen till ungefär 6 000 personer som aldrig har varit inne på arbetsmarknaden och haft tidsbegränsad sjukersättning, men utförsäkrats – och då visat sig vara för sjuka för att kunna tillgodogöra sig någon insats hos Arbetsförmedlingen. När de återvänder till sjukförsäkringen har de blivit helt utan ersättning och fått klara sig på socialbidrag. Oppositionen vill ge dem en betydligt generösare ersättning än den regeringen föreslagit.

Den andra punkten gäller prövningen av de sjukas arbetsförmåga efter 180 dagar. Förmågan ska då prövas mot hela arbetsmarknaden – ett begrepp som fått en mycket vid tolkning. Bland annat har sjuka som orkat arbeta deltid tvingats att säga upp sig och leva på a-kassa, därför att de bedömts klara fler timmar i veckan på ett annat, teoretiskt möjligt arbete som de i praktiken inte kan få.

– Prövningen efter 180 dagar är rättsosäker. Det finns inga prejudicerande domar, och Försäkringskassans bedömning mot en fiktiv arbetsmarknad slår ofta snett, säger Tomas Eneroth (S). Därför vill vi se en återgång till de tidigare reglerna i väntan på en mer permanent lösning. Då finns en utvecklad praxis att luta sig mot.

Den tredje punkten i de rödgrönas initiativ är ett stopp för utförsäkringar och en rätt för sjukskrivna att delta i så kallad arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen med bibehållen sjukpenning. Hur Sverigedemokraterna ställer sig till det är ovisst.

– Det är inte omöjligt att vi bifaller även det förslaget, säger Erik Almqvist. Men vi behöver veta mer om vad det kostar och andra konsekvenser.