Regeringens motgångar i riksdagen duggar allt tätare. Nu kräver oppositionen att den gamla surdegen Lavallagen utreds på nytt.

På senare tid har regeringen fått spö i en rad arbetsmarknadsfrågor. Den samlade oppositionen, S, MP, V och SD, har gjort gemensam sak och krävt att regeringen river upp eller gör om frågor som handlat om bland annat a-kassan. På tisdagen enades en utskottsmajoritet om att regeringen måste tillsätta en ny utredning om Laval-lagen.

Framför allt Socialdemokraterna och facken har länge kritiserat regeringen för införandet av lagen, som kom till i sviterna av Byggnads blockad av ett lettiskt skolbygge i Vaxholm — en stridsåtgärd som EU-domstolen slog ned på.

Men vänsterblocket tyckte att regeringen gick längre än vad EU krävde.

”Vi Socialdemokrater är mycket kritiska till att regeringen passade på att göra inskränkningar i den svenska konflikträtten när Lex Laval infördes i Sverige”, skriver Ylva Johansson (S).

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är inte riktigt lika nöjd.

”Lavallagen har varit i kraft i drygt ett år och jag tror att det kan finnas ett värde i att se närmare på vad som hänt sedan dess. Det betyder dock inte att jag delar oppositionens kritik av lagstiftningen”, skriver hon i ett svar till TT.