Efter att ha minskat i flera år ökade de anmälda arbetsskadorna med 10 procent förra året, men Arbetsmiljöverket tror på ett tillfälligt trendbrott.
– Nivån är fortfarande lägre än den var 2008, säger Ann Ponton Klevestedt, statistik- och analyschef på Arbetsmiljöverket.

Förra året skadades runt 104 000 personer på jobbet, enligt de anmälningar som kommit in till arbetsförmedlingen fram till och med första kvartalet i år. Det är tio procent fler än anmälningarna vid samma tidpunkt förra året.

Den främsta förklaringen till att de anmälda arbetsskadorna ökar efter många år av minskningar är enligt Arbetsmiljöverket att hjulen åter snurrar efter finanskrisen.

Under 2009 sjönk anmälningarna mer än vanligt, vilket kan förklaras av att anställda minskade rejält inom till exempel industri- och byggsektor där arbetsskador är vanliga.  Nu när sysselsättningen ökat igen har även olyckorna ökat, men de var fortfarande färre förra året än de var före krisen 2008.

– Därför tror vi än så länge att det här är ett tillfälligt trendbrott, men det visar sig i år och nästa år. Vi får följa utvecklingen och se, säger Ann Ponton Klevestedt.

Trenden att de anmälda arbetsskadorna minskade under krisen gäller dock inte offentlig sektor där antalet anmälda arbetsskador i vård, skola och omsorg i stället ökade både 2009 och 2010.

– Det är kvinnodominerande branscher som genomgått stora förändringar. Här finns flera samverkande faktorer i arbetsmiljön som kan ligga bakom, både fysiska som psykosociala, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar.

De flesta anmälda arbetsskadorna gäller olyckor. För förra året anmäldes totalt 80 000 arbetsolyckor, varav 28 000 ledde till frånvaro från arbetet. Att olyckorna ökade kan delvis förklaras av hårda vintrarna under 2010. Fallolyckor orsakade av snö och is svarade för hälften av ökningen av alla arbetsolyckor med sjukfrånvaro.

– Det är en väldigt tydlig förklaring. Vi har haft två intensiva vintrar på rad, både i början av 2010 och i slutet av 2010. Då ökar de här olyckorna, som framförallt drabbar yrkeskategorier som rör sig mycket ute såsom brevbärare och hemtjänstpersonal, säger Ann Ponton Klevestedt.

Fallolyckor var också den vanligaste olyckstypen för kvinnor förra året och utgjorde en tredjedel av alla anmälda olyckor. Bland männen var den vanligaste orsaken till olyckorna förlorad kontroll över till exempel fordon, verktyg och maskiner.

Att de anmälda arbetsskadorna minskat stadigt under 2000-talet behöver dock inte betyda att de verkliga skadorna minskat. Det kan också vara så att färre bryr sig om att anmäla skadorna. Arbetsmiljöverket kommer därför i ett långsiktigt projekt försöka gå till botten med hur anmälningsbenägenheten förändrats.

– Vi hoppas givetvis att trenden beror på att arbetsmiljön blivit bättre, och vi vet att vi gjort mycket, men det är väldigt svårt att säga och det är därför vi intensifierar våra analyser, säger Ann Ponton Klevestedt.

Fakta

Farligaste yrkena för kvinnor

1. Maskinoperatörer
2. Transport- och maskinförare
3. Lager- och transportassistenter
4. Undersköterskor och vårdare
5. Köks- och restaurangbiträden

Farligaste yrkena för män

1. Processoperatörer i pappers- och träindustri
2. Maskinmekaniker, maskinmontörer och reparatörer.
3. Brevbärare
4. Maskinoperatörer, metall och mineralbehandling.
5. Montörer, metall- gummi och plastprodukter.

Källa: Arbetsmiljöverket. Statistiken gäller antal olyckor som lett till frånvaro under 2010 i relation till antalet anställda per yrke.