Maj ser ut att bli den dystraste månaden i år när det gäller dödsolyckor på jobbet. Bara de fyra senaste dagarna har tre personer avlidit i arbetsplatsolyckor.

I torsdags omkom en 31-årig man som arbetade inne i ett vindkraftstorn. Han föll cirka tolv meter och landade på ett betonggolv. Olyckan inträffade i Hammerdal i Jämtland där företaget Enercon bygger vindkraftverk. 31-åringen kom från Malmö. Polisen utreder vad som hänt.

Flera personer som jobbar med vindkraftsbyggande har hört av sig till P4 Jämtland och vittnar om en riskfylld arbetsmiljö med långa arbetspass och hård press från ledningen.

Enercons vice vd och produktionschef Pamela Lundin säger till radion att säkerheten måste gå före allt.

– Det jag fick höra nu om så långa arbetspass är inte något som företaget uppmanar eller tillåter. Om någon nu visar att detta har hänt är det oerhört allvarligt och vi tar till oss det.

Under fredagen föll en 63-årig anläggningsarbetare ner i en grop i samband med att avloppsledningar skulle grävas ned vid ett husbygge i Falkenberg. Mannen fick en stor mängd jord över sig, och var död när räddningstjänsten kom till platsen.

Polisen uppger att det inte finns några vittnen till olyckan, och utreder misstänkt arbetsmiljöbrott.

Även lördagens helikopterolycka utanför Norrtälje hamnar i kategorin arbetsplatsolycka, då en av dem som avled var den 38-årige piloten som alltså var i tjänst. Den andra personen som avled var en 29-årig passagerare från Stockholm. Helikoptern fattade eld och störtade. Polis och motorflygförbundet KSAK utreder olyckan.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik, som senast uppdaterades i fredags vilket innebär att helikopterolyckan inte är med, har 19 dödsolyckor skett i år. Under maj månad har 7 av dem inträffat, vilket gör försommarmånaden till den hittills värsta i år.

Som lotidningen.se tidigare skrivit har Byggnads tagit initiativ till en tyst minut den 8 juni klockan 12 för att hedra alla som dött på jobbet. Även IF Metalls representantskap har ställt sig bakom manifestationen.