Thorkil Andersen, ägare till åkeriet Frode Laursen Polska, frias av Västmanlands tingsrätt. Enligt rätten är det inte bevisat att åkeriet ägnade sig åt otillåten cabotagetrafik.

Bevisningen räcker inte.

Cabotage betyder att utländska lastbilar kör i svensk inrikestrafik. Åtalet gäller 2009. Vid den här tiden fick de köra inrikestrafik högst tio dagar av 30.

Det är bevisat att lastbilarna körde mycket mer än så – men det är inte bevisat om de hade last eller inte och om transporten var inrikes eller utrikes. Frode Laursen Polska körde bland annat åt Ica Sverige AB.

Åklagaren Jens Carlström hävdade att bevisbörden ligger på den åtalade, ungefär som vid bokföringsbrott, men tingsrätten underkänner det resonemanget. Åklagaren ska bevisa vad som finns i lasten och vilken sorts transport det rör sig om.

Thorkil Andersens försvarare, advokat Jörgen Sköld på Mannheimer Swartling advokatbyrå i Göteborg, ville ha 603 730 kronor i arvode vid friande dom.

Tingsrätten prutar notan med nästan 600 000 kronor. Tio timmars arbete hade räckt, anser tingsrätten, och sänker arvodet till 14 575 kronor.