Klockan 12 den 8 juni blir det tyst på en rad arbetsplatser i Sverige. Byggnads håller då en tyst minut för att hedra minnet av alla som omkommit på jobbet.

– Vi vill uppmärksamma dödsolyckorna och riskerna i vår arbetsmiljö. Det tas inte tillräckligt allvarligt säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Förra året dog lite mer än en person i veckan på jobbet, vilket LO-Tidningen tidigare berättat. Byggbranschen är en av de farligaste branscherna med ett dödsfall i månaden.

Bara under maj i år har två byggnadsarbetare omkommit och det kunde ha blivit en till i förrgår när en byggnadsarbetare i Stockholm klarade sig med en hårsmån från att hamna under ett parti prefabricerade väggar som välte. Skon blev kvar under väggarna, men byggnadsarbetaren lyckades komma loss.

– Han hade kunnat vara död idag. Nu klarade han sig precis med benbrott och en krossad fot, säger arbetskamraten Kent ”Renen” Johansson, som också är aktiv i Byggettan.

Han är upprörd över att arbetsmiljön är så farlig för byggnadsarbetare och att så lite görs för att öka säkerheten. Därför välkomnar han Byggnads initiativ med en tyst minut för dem som omkommit.

– Det mörkas för mycket om olyckorna. Det är som om riskerna skulle vara en del av vårt jobb, men det är inte okej att folk dör på jobbet, säger han.

Även Byggnads ordförande Hans Tilly, säger att det tyvärr ses som naturligt med dödsolyckor bland byggnadsarbetare.

– Hade det varit läkare, eller poliser som dog på jobbet hade det blivit ett ramaskri, men när det gäller byggnadsarbetare blir det på sin höjd en notis, säger han.

Den tysta minuten är därför också ett sätt att uppmärksamma problemet och skapa debatt.

– Regeringen lyssnar inte på oss och gör inte tillräckligt. De skar ner på Arbetsmiljöverket och la ner Arbetslivsinstitutet och Arbetsmarkandsminister Hillevi Engström har inte svarat när vi skrivit och bett att få träffa henne för att diskutera det här.

Byggnads har informerat LO och vill att initiativet sprider sig. I går ställde också sig IF Metalls representantskap bakom förslaget. Att fler förbund hakar på är något som gläder Kent ”Renen” Johansson.

– Jag är jätteglad om det här sprider sig så att vi gör det tillsammans. Vi i byggbranschen kanske är värst utsatta, men olyckorna är alldeles för många i andra branscher också.

– Det vore mäktigt om hela LO stod bakom det här så att hela Sverige tystnade. Då skulle folk verkligen känna och förstå att det är på allvar, säger han.