– Uttaget av föräldraförsäkringen kan inte ses som ett mått på jämställdhet.

Det säger Ann-Zofie Duvander, docent på Sociologiska institutionen på Stockholms universitet. Hon har undersökt attityder till jämställdhet i förhållande till uttagen föräldraledighet.

Ju längre män är hemma från jobbet med sina barn, desto mer håller de helt med om påståenden som syftar på jämställdhet, som: “Ett samhälle där män och kvinnor är jämställda är ett bra samhälle” och det är viktigt att “kvinnor kan försörja sig själva”.

Av männen som stannar hemma längre än tre månader håller 71 procent helt med om påståendena, medan bara 47 procent av männen som inte stannar hemma alls, eller i högst två veckor, gör det.

Ann-Zofie Duvander hade väntat sig att kvinnor som värdesätter jämställdhet skulle visa det praktiskt genom att vara hemma en kortare tid. Men de kvinnorna återfanns i mellangruppen, som stannade hemma mellan 10 och 14 månader. De kvinnor som var hemma kortast hade en något mindre positiv syn på jämställdhet.

– Vi har haft kampanjer för att pappor ska vara hemma längre, men inga för att mammor ska återgå till jobbet fortare, säger hon.

Den svenska föräldraförsäkringen är också så flexibel på så sätt att längre ledighet för ena partnern inte behöver betyda kortare för den andra. Ett exempel är från 2008 när den andra så kallade pappamånaden infördes. Den medförde att papporna tog ut 6,4 fler dagar, medan mammorna ökade sitt uttag med 6,9 dagar, alltså något mer.

Samtidigt visar exemplet att regelsystemet påverkar oss i hög grad, eftersom utfallet förändrades direkt efter införandet.

Kvinnor som tycker att familjen är viktig tar lång föräldraledighet. Men något liknande samband syntes inte för männen.

Männen som värdesatte karriären tog i högre grad ut så lite som två veckor eller kortare, men motsvarande samband gick inte att se hos kvinnorna.

Forskningen bygger på enkätsvar från 700 personer som 1999 och 2003 var barnlösa och som fått barn före 2009.

Fakta

”Lång” och “kort” ledighet är olika för kvinnor och män

För kvinnor räknas 0-10 månader som en kort ledighet, 10-14 som medel och över 14 månader som lång. 45 procent av kvinnorna tar ut mer än 14 månader.

För männen räknas 0-2 veckor som kort, 2 veckor till 3 månader som medel och över 3 månader som lång.

Om samma mått som för kvinnorna skulle ha använts för männen, skulle i princip alla ha hamnat i gruppen “kort uttag”.

 

Kvinnor har mer obetald föräldraledighet

Män tar ut knappt en fjärdedel av dagarna - men är hemma en ännu mindre del.

23 procent av föräldrapenningdagarna togs ut av män under 2010. Däremot saknas nya uppgifter på hur länge männen var hemma från arbetet. Enligt senaste studien, som bygger på siffror från 90-talet, snålade kvinnor i högre grad än män på ersättningsdagarna. Under första året finns nämligen möjligheten - om föräldrarnas ekonomi tillåter - att vara föräldraledig från jobbet med bibehållen SGI (sjukpenninggrundande inkomst) utan att ta ut motsvarande mängd föräldradagar,

Detta är ytterligare ett skäl till att föräldraförsäkringen är ett trubbigt mått på jämställdhet.