Det räcker inte med att hänvisa till yrkeskategori. Högsta förvaltningsdomstolen slår fast i två vägledande domar att arbeten kan se väldigt olika ut, och att rätten till graviditetspenning ska bedömas från fall till fall.

Om en gravid person inte kan utföra sitt arbete på grund av att det är farligt eller fysiskt tungt, och om arbetsgivaren inte kan erbjuda ett anpassat arbete, utgår i stället graviditetspenning (tidigare kallad havandeskapspenning). Att den anställda måste hantera ämnen som kan vara skadliga för barnet, är ett exempel på farligt arbete.

Tidigare praxis har främst utgått från yrkeskategorier. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen prövat två fall, där en anställd i en naturförskola och en säljare ansåg sig ha för tunga arbeten under sina graviditeter 2009.

Båda dessa personer får i efterhand rätt till ersättning. De två vägledande domarna som kom i veckan slår fast att en bedömning måste göras i varje enskilt fall.

Två tidigare domar som gäller en förskollärare och en barnskötare har inte gett dessa rätt. Arbetet på förskola har inte ansetts så betungande.

Arbetet på en naturförskola ser dock annorlunda ut. Den anställda kvinnan berättar om att det till stor del utförs i skog och äng, att hon ska lyfta barn och ryggsäckar, sitta på stubbar, stenar och barmark, hjälpa barnen att kissa i skogen, byta blöjor på marken.

Försäkringskassan har framfört att hänsyn ska tas till att det finns allt fler tekniska hjälpmedel. Kvinnan anser dock inte att några sådana är användbara för hennes del.

Den andra domen gäller en säljare som jobbar med att distribuera blommor till olika affärer. Säljaren bär två tioliters vattenkannor, fem gånger per butik som hon besöker, och dessa ska lyftas högt. Hon går och står hela dagen och saknar möjligheter till pauser.

Tidigare praxis har inte gett personer med lyft upp till 15 kilo rätt till ersättning, oavsett hur arbetsförhållandena sett ut i övrigt. Men handelsyrken kan se väldigt olika ut, slår domstolen fast, och anser i en helhetsbedömning att säljarens arbete är fysiskt krävande med tunga, besvärliga och ensidiga lyft.