Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Rapports chef och ansvarige utgivare Morgan Olofsson lämnar SVT för en chefspost på Arbetsmiljöverket. Journalistik och arbetsmiljöarbete handlar i grund och botten om samma sak, anser han.

I augusti blir Morgan Olofsson Arbetsmiljöverkets nye kommunikationschef. I 18 år han arbetat bland annat som utrikeskorrespondent, programledare för Gomorron Sverige och senaste åren som redaktionschef och ansvarig utgivare för rapport.

Varför Arbetsmiljöverket?

– Det är otroligt spännande i en tid där det talas om att vi ska jobba längre. Då måste vi också orka. Är inte arbetsmiljön god nog fungerar det inte. I grunden handlar journalistiken och Arbetsmiljöverkets arbete om samma sak – demokrati. Arbetsmiljöverket har ett annat verktyg, att skapa delaktighet för medarbetare i att forma sin vardag på jobbet. Men i längden också aktiva medborgare.

Hur ska du förbättra den kommunikationen?

–Regeringen har ju gett uppdraget att Arbetsmiljöverket ska fokusera mer på att kommunicera, förebygga och sprida kunskap för att människor själva ska ta tag i sin situation. Men eftersom jag tror på delaktighet vore det förmätet av mig att prata om några konkreta planer innan jag ens börjat jobbet.

Vad har du för egna erfarenheter från arbetsmiljöarbetet på SVT?

– Jag var ju ansvarig. Gjort en del ingripanden. Vi hade till exempel en ny sändningsutrustning på natten som visade sig ha så mycket tekniska problem vilket skapade en enorm stress i nattgänget. Det slutade med att vi skrotade den i tanken goda tekniken, men som var förödande för arbetsmiljön. Lösningen var en risk- och konsekvensanalys med gruppen som själv fick forma ett förslag. De gjorde det, som chef kunde jag bara se till att de fick möjligheterna att göra det och att det sedan genomfördes.

Morgan Olofsson tillträder som kommunikationschef i början av augusti.