En ny omställningsförsäkring måste ersätta sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, anser Almega. Fristående företag ska sköta rehabilitering och omskolning.

Är det rent medicinska skäl som gör att du inte kan arbeta? Eller ligger orsaken i arbetets krav?

Vilket svaret blir avgör hur hög ersättning du får, och under hur lång tid. Villkoren i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen är ju mycket olika (förutom att den förra är obligatorisk, den andra frivillig).

Den här uppdelningen är olycklig, skriver Almegas vd Jonas Milton och näringspolitiske chef Ulf Lindberg i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, måndag. Den leder till att både individen och de båda myndigheterna fokuserar på diagnosen, när fokus i stället borde ligga på vägarna tillbaka till arbete.

– Det är dags att ställa frågan ”Vad kan du?” i högre utsträckning än frågan ”Vad är det för fel på dig?”, säger Ulf Lindberg.

Det görs lättast genom att slå ihop de båda försäkringarna till en ny, obligatorisk omställningsförsäkring, hävdar Almega. Den bör vara fristående från statens budget, så att effektiv omställning till arbete leder till sänkta avgifter.

Samtidigt ska de båda myndigheterna slås ihop till en omställningsmyndighet, som bedömer rätten till ersättning och sköter utbetalningarna till de försäkrade.

Själv omställningsarbetet – att kartlägga vad individen kan, rehabilitera, kompetensutveckla och söka nya jobb – bör fristående företag ta över.

Förslaget innebär att de frivilliga, fackföreningsanknutna a-kassorna försvinner. De har spelat ut sin roll, hävdar Almega. Som samtidigt avvisar dagens differentierade avgifter till a-kassan: De gynnar inte precis rörligheten på arbetsmarknaden.

Utan att precisera sig förespråkar Almega också generösare villkor för unga och studerande, som i dag har mycket små möjligheter att få ersättning från a-kassan.

Almegas förslag är ett inspel till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som just nu ser över sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen från grunden. Irene Wennemo, huvudsekreterare i utredningen, noterar särskilt att arbetsgivarnas inställning till obligatorisk arbetslöshetsförsäkring har förskjutits.

Tidigare har Svenskt Näringsliv och LO haft en gemensam hållning, nämligen att försäkring mot arbetslöshet ska vara frivillig, säger Irene Wennemo. I våra kontakter med arbetsgivarna har vi märkt att de börjat byta fot i frågan. Almega går i spetsen för den förändringen.