Försämringarna för facket i förslaget om studieledigt tas delvis bort. Regeringen fattade i dag beslut att ändra i lagförslaget. Facklig utbildning från dag ett ska vara möjlig.

Tidigare var förslaget utformat så att rätten till facklig utbildning först infann sig efter sex månaders anställning. Ändringen som regeringen nu föreslår tar bort den punkten och ger anställda rätt till utbildning från dag ett.

– Vi har tagit del av remissinstansernas synpunkter. Fackliga organisationer kommer även framöver att ha möjlighet att erbjuda nyanställda arbetstagare kortare facklig utbildning. Det kan vara ett sätt att underlätta för fackliga organisationer att se till att unga arbetstagare vet vilka rättigheter och skyldigheter en anställning medför, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande.

Carin Wallenthin, enhetschef för den facklig-politiska enheten på IF Metall, välkomnar förändringarna.

– Det har varit ett massivt tryck på politikerna från IF Metalls medlemmar. Den här förändringen känns som en viktig seger, säger hon.

Andra punkter som kritiserats i det ursprungliga förslaget är att arbetsgivaren har rätt att utan skäl kräva att den anställda skjuter upp utbildningen. Och att denne ska meddela senast två månader i förväg om han eller hon vill gå på en facklig kurs.

– Vi har ju varit arga på hela förslaget och är det inga ändringar på andra punkter är vi fortfarande missnöjda. Men är det som det låter är det en seger i sig. säger Carin Wallenthin.

Regeringen meddelar att förändringarna i förslaget endast gäller rätten till utbildning från dag ett.

– Utöver förändringen kring utbildning så ser förslaget likadant ut, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos Hillevi Engström.

Lagrådsremissen blir offentlig när den lämnas över till lagrådet någon gång under nästa vecka.