Tvisten om lägstalönerna fortsätter. LO visade i en rapport i dag att sänkta ingångslöner inte ger fler jobb, men arbetsgivarna har en helt annan uppfattning.
– En enig forskarkår och inte minst det sunda förnuftet säger att det självklart finns ett samband mellan ingångslöner och ungdomsarbetslöshet, säger Jonas Milton på Almega.

LO har i sin studie gjort en internationell jämförelse och inte kunnat se något samband mellan ungdomsarbetslösheten och storleken på lägstalönerna i ett antal länder. Men LO-rapporten ifrågasätts av Jonas Milton som är vd för tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega.

– Jag blir inte direkt imponerad, för att uttrycka mig milt, säger han.

LO lyfter fram både Norge och Danmark som exempel på länder med både höga ingångslöner och låg ungdomsarbetslöshet, men Jonas Milton tycker inte att det bevisar någonting. Han säger att det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan lägstalöner och ungdomsarbetslöshet om man inte samtidigt tar hänsyn till anställningstryggheten i landet.

– Klart att unga kan anställas i Danmark. Där kan ju arbetsgivaren lätt bli av med folk om det inte fungerar. Så är det ju inte här.

Enligt Jonas Milton är låglönefällan som facket ibland talar om dessutom en myt. Människor stannar inte kvar på den lägsta lönenivån utan går snabbt vidare, säger han. Han står också fast vid arbetsgivarnas traditionella linje att höga ingångslöner utgör trösklar som stänger ute de unga från jobben, men han kräver ändå inte att ingångslönerna sänks.

– Varför inte göra en överenskommelse med facket om att frysa ingångslönerna i tio år? Det skulle ge resultat.

Men frysta eller sänkta ingångslöner är inget LO:s avtalssekreterare Per Bardh gillar.

– De som kommer in på arbetsmarknaden måste ha löner som de kan leva på, säger han.

Han tillägger att regeringen redan gjort det billigare att anställa unga genom sänkta arbetsgivaravgifter för unga, men att det inte gett något större effekt.

– Att arbetsgivarnas intresse av att ge en låg ingångslön skulle öka ungas anställningsandel stämmer inte. Det finns ingen sådan koppling.