Vänsterpartiet räds inte höjda skatter och vill också utnyttja statens besparingar. Pengarna ska bland annat satsas på sjuka, arbetslösa, på järnväg och vård.

– Vi vill utjämna klasskillnaderna som nu är lika stora som efter andra världskriget, sa Ulla Andersson, partiets ekonomiska talesperson, när hon på måndagen presenterade vänsterns vårbudget.

Alla jobbskatteavdrag avskaffas. Men ingen som tjänar under 25 000 kronor i månaden ska få höjd inkomstskatt, säger Andersson. För arbetslösa, sjuka, förtidspensionerade och pensionärer väntar en sänkning, men för övriga en höjning.

V vill också återinföra förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt samt låta marknadsvärdet påverka fastighetsskatten.

Sammanlagt ska alla olika satsningar ge 70 000 jobb och 50 000 utbildningsplatser nästa år.

Avdraget för hushållsnära tjänster, rut, som enligt Ulla Andersson är en subvention till ”dammråttorna på Östermalm”, avskaffas. Pengarna går till 15 000 platser, på obekväm arbetstid, inom barnomsorg.

Partiet säger nej till sänkt restaurangmoms. Lika många jobb, 3 000, ska i stället komma med en miljardsatsning på att förebygga ohälsa.

Arbetslösa som sökt jobb i tre månader ska ha rätt till a-kassa och utförsäkringarna i sjukförsäkringen stoppas, liksom vinst i offentlig verksamhet.